marți, 8 ianuarie 2013

Restanțe salariale ...cu picătura!

Salariaţii din învăţământul preuniversitar milencean care şi-au câştigat o serie de drepturi salariale în instanţă, având ca argument prevederile Legii 221/2008, primesc “cu zeciuiala” banii pe care Ministerul Educaţiei este obligat să-i dea acestora.
Plata acestor datorii se face în cinci tranşe, tocmai până în 2016.
 Concret, este vorba despre o serie de măriri salariale de care angajaţii din învăţământ trebuiau să beneficieze de ani buni. În 2012, profesorii care au hotărâri judecătoreşti irevocabile, executorii şi definitive au primit 5% din totalul datoriilor.
Nemulţumirea a survenit din faptul că aceşti 5% au fost defalcaţi în patru tranşe semestriale a câte 1,25%. Scenariul va fi asemănător şi în 2013, ţinând cont că dascălii suceveni vor primi doar 10% din banii ce li se cuvin.
 Nici de această dată plata nu se va face într-o singură tranşă, ci în patru tranşe semestriale a câte 2,5%.
 În cazul în care se va respecta procentul de 2,5, profesorii cu vechime şi grad didactic I pot primi sume ce depăşesc câteva sute de lei, asta în vreme ce cadrele didactice debutante sau suplinitorii vor primi la finele fiecărui trimestru sume chiar de ordinul zecilor de lei.
 Pentru recuperarea datoriilor, în 2014 şi 2015 se va restitui 25% din suma restantă, iar în 2016 se va restitui 35% din sumă.
 Legea 221/2008 prevede o creştere salarială pentru profesori de circa 33% din venituri.
După promulgarea legii, au urmat alte ordonanţe emise de Guvern pentru a întârzia punerea în aplicare a prevederilor Legii 221, toate declarate neconstituţionale.
 Pentru că nu şi-au primit banii, profesorii au deschis mii de procese în toată ţara, iar neplata salariilor conform Legii 221 a generat o serie de proteste, inclusiv în județ, în prima parte a anului 2011.

Niciun comentariu: