vineri, 1 februarie 2013

Medierea părţilor este obligatorie înainte de judecată!

Din 1 februarie 2013, nimeni nu va mai putea ajunge în faţa judecătorilor până nu face o „vizită“ obligatorie, de informare, la mediator.
 Disputele comerciale cu mize mici, desfacerea căsătoriei, succesiuni sau partaje în cazul moştenirilor, neînţelegeri care vizează terenuri, construcţii, locuinţe, dar şi malpraxisul se numără printre tipurile de conflicte care ne vor aduce obligatoriu la masa medierii în cadrul unei şedinţe de informare.
 Ba mai mult, prin faţa mediatorilor vor trebui să treacă şi persoanele care au săvârşit infracţiuni mult mai grave, cum sunt cele de natură penală: loviri, distrugeri, dar şi cazuri de viol.
 Autorităţile au anunţat ieri că sedinţa de informare este una gratuită.
Cu dovada participării la această şedinţă, respectiv un certificat eliberat de mediator, prezentat ulterior judecătorilor, acţiunea penală poate fi continuată dacă aşa vor părţile implicate în proces.
 Pentru sedinţa de informare a justiţibialilor cu privire la procedura medierii şi avantajele acesteia, mediatorul nu poate pretinde onorariu.
 Dacă părţile implicate hotărăsc să continue procedura medierii şi să încerce soluţionarea conflictului în acest fel, acestea vor negocia un onorariu cu mediatorul.
 Potrivit legii, onorariul trebuie să fie rezonabil şi să ţină cont de natura şi de obiectul conflictului. În plus, mediatorul este obligat să păstreze confidenţialitatea discuţiilor, fără să încerce să impună sau să sugereze soluţii la problema părţilor aflate în conflict. În cazul în care mediatorul încalcă normele prevăzute de Regulamentul de organizare, el poate să răspundă disciplinar, material sau chiar penal, explică reprezentanţii Consiliului de Mediere.
În ceea ce priveşte durata procesului de mediere, el se poate derula în funcţie de complexitatea şi de gravitatea cauzei într-o sedinţă sau în maximum trei.

Niciun comentariu: