Guvernantii actuali vor si ei să lase amprente - dovezi ale trecerii lor prin Parlamentul României, si au venit cu propuneri de modificare a Legii Educatiei Nationale.
Unul dintre amendamente prevede rămînerea clasei a IX-a la liceu, fără a mai fi transferată la gimnaziu, asa cum prevedea Legea Educatiei concepută de fostul ministru, Daniel Funeriu.
„Sînt lucruri care perturbă sistemul, iar una dintre măsuri care nu e în Ordonanta numărul 92 e problema clasei a IX-a. Dacă ar fi mutată la scolile generale, am avea cu 25% mai putine spatii în licee, iar în gimnaziu am avea o supraaglomerare. S-ar repeta ceea ce s-a întîmplat cu clasa pregătitoare“, a spus ministrul Pricopie.
Pentru reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean vestea este una dintre cele mai bune, pentru că astfel scapă de toată nebunia care presupunea păstrarea clasei a IX-a la gimnaziu.
Cea mai grea problemă, dacă se rămînea la vechea formulă, era rezolvarea problemelor cu încadrarea personalului didactic, atât la scolile generale, unde apăreau norme noi, cât si la licee, unde profesorii nu mai puteau fi încadrati în acelasi număr ca în anii scolari trecuti.
Tot în sarcina directorilor ar fi căzut si aspectele legate de functionarea claselor de-a noua în incinta scolilor generale, unde de la începutul acestui an scolar se duc si copiii de la clasele pregătitoare.
În judetul nostru există doar câteva cazuri în care copiii de pregătitoare merg la ore în incinta grădinitelor, în rest primul an de studii din ciclul primar tinându-se la scoală.
Modificările referitoare la păstrarea liceului de patru ani si neobligarea învătătorilor si educatoarelor să aibă studii superioare s-au făcut prin mai multe amendamente.
Ministerul Educatiei a propus si eliminarea evaluării transdisciplinare la clasa a VIII-a, rămânând în vigoare cele de la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu