
Emotii azi pentru absolventii milenceni de clasa a VIII-a ce au susținut prima proba scrisa din cadrul evaluarii nationale, respectiv de limba si literatura romana.
Subiectele par de dificultate medie, ca de obicei, sunt subiecte la care elevii ar fi trebuit să se aştepte având în vedere simulările care au avut loc.
”Subiectele au fost de dificultate medie, nici grele, dar nici uşoare, complexe, au trecut prin toată materia. Trebuia să fi învăţat constant, şi morfologie şi sintaxă.
Din punctul meu de vedere, diferenţierea se va face la subiectul de literatură unde se va ţine cont şi de exprimare şi de morfologie. Însă, dacă nu sunt atenţi, pot cădea în anumite capcane.
Cine a învăţat în toţi cei patru ani trebuie să ştie să facă toate subiectele. Nu mai este aceeaşi problemă ca anul trecut, subiectele de anul acesta sunt corecte”, a declarat profesoara de Română, Laura Marcela Ștefănescu de la şcoala Codreni.
Ce ar fi trebuit să bifeze elevii:
* antonime: sărac-bogat, mari-mici, bucurie-tristeţe
* când se cere explicarea rolului virgulei, dacă apare inaintea unei apoziţii aici există îndoieli. Mulţi confundă apoziţia cu construcţia incidentă
* virgula din text se afla într-un raport de coordonare reperele temporale - este aproape imposibil ca ele să nu fie găsite în text.
Prin urmare, nu ar trebui să existe probleme în ceea ce priveşte promovarea examenului la trăsăturile genului epic nu cred că vor fi probleme: sunt patru trăsături ale genului epic, nu considerăm că le va fi dificil să le identifice, iar naratorul este obiectiv se poate întâmpla ca mulţi să analizeze doar semnificaţia secvenţei, însă trebuie să analizeze inclusiv figurile de stil: aici nu era dificil
* de exemplu, avem o inversiune (”biata Ilinca Văduva”) şi o comparaţie (”ca o mamă”).
Elevii ar fi putut să sesizeze cel puţin un mijloc artistic, era greu să nu fi putut sesiza măcar comparaţia din text, mai spune ea.
În ceea ce priveşte virgulele, au învăţat raportul de coordonare prin juxtapunere, deci nu ar fi trebuit să le pună probleme.
Referitor la narator, era unul obiectiv.
Subiectul al II-lea - Ziua de Crăciun.
Cum se va petrece ea în 2200, luat de pe site-ul www.eucitesc.ro. A. La punctul 1, erau foarte uşor de identificat informaţiile cerute: numele concursului din anunţul preluat de pe www.eucitesc.ro (Eucitesc.ro) şi termenul limită pentru depunerea textelor pentru concurs (23 decembrie), la fel ca în cazul cerinţei de la pct. 2: valoarea premiului concursului şi pentru ce poate fi folosit el (500 de lei, bani ce pot fi folosiţi pentru achiziţia de cărţi).
La pct 3, funcţia morfologică: ”poartă” - verb, ”îl” este pronume personal, ”conversaţiile” - substantiv şi ”nostru” este adjectiv pronominal posesiv si nu pronume posesiv.
La pct. 4, funcţia sintactică: ”acest fel” - să aibă grijă să nu treacă pronume demonstrativ, ci adjectiv pronominal demonstrativ, iar la ”scrie”, trebuia să fie atenţi că verbul este predicativ şi nu copulativ, deci este predicat verbal.
La cerinţa 5, în cazul frazei „Vom selecta trei texte finaliste care vor fi publicate pe site pentru a putea fi comentate de voi”, prima propoziţie era propoziţie principală, iar a doua era subordonată atributivă. Această cerinţă ar putea pune probleme elevilor.
La punctul 6, exemplu: ”El era cum mi l-am imaginat”.
B. Compunerea de 10 - 15 rânduri, din partea a doua, trebuie să fie o succesiune logică.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu