joi, 27 iunie 2013

Evaluare Națională: Matematica

Evaluarea Naţională s-a încheiat joi cu proba de la Matematică.
 Marţi a avut loc proba la Română şi miercuri, cea la Limba Maternă. Atât elevii cât şi profesorii spun că varianta primită la matematică nu a fost una grea.
 ”Subiectele au fost destul de abordabile şi rezultatele vor fi destul de bune în acest an. Pentru un copil bun, subiectele au fost cu siguranţă simple”.​(Prof.Dumitru Căruntu)
 Subiecte de nivel mediu, accesibile pentru elevii de clasa a VIII-a, au semănat foarte mult cu cele de la sesiunea specială, aproape identice cu cele de la sesiunea specială.
 Au avut model pe site-ul ministerului şi suficiente materiale încât să se descurce.
 S-a respectat şi structura, şi programa şcolară, chiar nu au fost probleme şi nici surprize.
 Pe unii dintre ei putea să-i pună în dificultate ultimul punct, de la Subiectul III, dar e vorba de un element de departajare între notele 9 şi 10, dar nu a avut un grad ridicat de dificultate .
Era nevoie de concentrare şi atenţie la calcule, la rezolvări tul nr.I, un subiect simplu, de altfel, de acomodare, ce presupune calcule simple.
 Subiectul nr. II conţine de asemenea cerinţe relativ simple pentru elevii de clasa a VIII-a, pe care ei le rezolvă în mod normal la clasă, fără a fi nevoie de altă pregătire.
 Subiectul nr. III reprezintă în general partea mai grea din varianta de examen, fiind vorba de exerciţii din Geometrie.
 La exerciţiul nr.1, pct. b) de la Subiectul nr. III li se cere elevilor să verifice dacă unghiul dintre diagonalele unui dreptunghi dat are măsura de 60 de grade şi aici este vorba de unghiul AOD.
 Întrebarea e un pic ambiguă, pentru că sunt patru unghiuri. Evident şi unghiul de deasupra lui AOD va avea tot 60 de grade, fiind opus la vârf, dar putem calcula unghiul de lângă AOB ca să putem verifica faptul că AOD este unghi de 60 de grade. Acesta e unghi alungit, de 180 grade, cel de lângă are 60 de grade, deci AOB şi COD au 120 de grade. Aşa am arătat şi am şi verificat că AOD are 60 de grade.
 La Subiectul nr. III, exerciţiul 2 ar putea să fie considerat partea dificilă, de departajare, între elevii buni şi cei foarte buni, a acestei variante, este un subiect de geometrie în spaţiu.
 Cerinţele de la pct. a) şi b) ale exerciţiului 2 de la Subiectul nr. III sunt mult prea uşoare totuşi pentru acest tip de subiect final de departajare, practic elevii au avut toate datele problemei, trebuia doar să aplice formulele învăţate.
 Pct c), exerciţiul 2 - Subiectul nr. III ar putea face diferenţierea cu adevărat, aici e un exerciţiu ceva mai dificil, care necesită o demonstraţie. Sunt elemente pe care elevii le învaţă în clasa a VII-a. Exerciţiul presupune aplicarea Teoremei lui Pitagora. A necesitat o demonstraţie mai laboriasă şi să folosească cunoştinte din clasele mai mici.
 Punctajele sunt făcute în aşa fel încât toţi elevii să aibă o şansă, inclusiv copiii mai slabi.
 Subiectele sunt gândite foarte bine, trei părti cu 30 de puncte.
 Copiii care vor peste 5 nu e suficient să parcurgă doar subiectul 1, trebuie să cunoască ceva mai în detaliu materia pentru a trece de acest hop, cei buni trebuie să pregătească bine toate cele trei subiecte.

Niciun comentariu: