Instabilitatea atmosferică se va menţine în următoarele două săptămâni, în toate regiunile ţării fiind aşteptate ploi, descărcări electrice şi o scădere cu câteva grade a temperaturilor, potrivit prognozei realizate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
În Moldova, la începutul primei săptămâni a perioadei de prognoză, mediile temperaturilor diurne vor fi în scădere, apoi vor creşte uşor.
A doua săptămână va debuta cu maxime de 27-28 de grade, iar până la sfarşitul acesteia temperatura aerului va mai scădea cu aproximativ două grade.
Regimul termic mediu nocturn va rămâne relativ constant în intervalul 11-23 iunie, urmând a se situa în jurul valorii de 15 grade.
Aversele şi descărcările electrice se vor semnala frecvent până pe 16 iunie şi din nou după 18 iunie, însă ploile vor fi mai importante cantitativ în intervalul 11-14 iunie şi posibil pe 18 iunie.
Ploile se vor semnala frecvent până pe 16 iunie, dar averse mai importante cantitativ, însoţite de descărcări electrice, vor cădea în intervalul 10-13 iunie.
În a doua săptămână, fenomenele specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala trecător şi pe arii restrânse, cu precădere în jurul datei de 18 iunie.
La munte, valorile termice vor marca o scădere uşoară în primele zile ale perioadei de prognoză, de la medii ale maximelor diurne de 18 grade în prima zi spre 14 grade pe 12 iunie.
Apoi, vor fi în creştere până pe 17 iunie, ajungând din nou la o medie de aproximativ 18 grade, în jurul căreia de altfel se vor menţine până la sfârşitul intervalului.
Minimele nocturne vor avea mici fluctuaţii în intervalul 8-10 grade pe parcursul celor două săptămâni.
Aversele, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, vor fi frecvente în prima săptămână şi mai importante cantitativ în intervalul 10-13 iunie.
Ulterior, astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse, mai ales în cursul după-amiezelor, cu o probabilitate mai mare de apariţie după data de 20 iunie.
Estimarea ANM pentru următoarele două săptămâni este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu