marți, 23 iulie 2013

O femeie de serviciu = un cadru didactic debutant!

Sindicatul Liber din Învăţământ din Botoșani a intentat proces atât Ministerului Finanţelor cât şi unităţilor de învăţământ din judeţ pentru că salarizarea de care beneficiază personalul nedidactic din şcoli este mai mare cu doar câţiva lei faţă de cea de care beneficiază un cadru debutant.
 De vină este modalitatea de calcul a salariilor personalului nedidactic din unităţile de învăţământ, care au sporul de vechime cumulat în salariul de bază. În cadrul personalului nedidactic sunt incluse posturi precum: femeie de serviciu, îngrijitor, fochist.
 În aceste condiţii, un om cu 25 de ani vechime, muncitor, are salariul cu 5 lei mai mare decât un cadru didactic debutant.
 Pentru reglementarea acestei situaţii liderii Sindicatului Liber din Învăţământ au apelat la instanţa de judecată. „Aici este problema că prin modalitatea de calcul a salariului oamenii aceştia pierd foarte mult. În primul rând pierd cei cu vechime.
 S-a introdus sporul de vechime în salariul de bază în aşa fel încât s-a calculat un procent la şmecherie, cum s-ar zice.
 Nu s-a aplicat sporul de vechime aşa cum spune în lege, ca bază de referinţă pentru calcularea salariului este salariul minim pe economie, ei au venit cu o ordonanţă care este în total dezacord cu legea, fapt pentru care noi avem deschisă acţiune în instanţă pentru toţi membrii noştri de sindicat, personal nedidactic, pentru perioada din 2010 până în 2013, invocând modul greşit de calcul al drepturilor salariale.
 Dosarul este depus la Tribunalul Botoșani, aşteptăm să fim citaţi”, a explicat liderul Sindicatului Liber din Învăţământ.

Niciun comentariu: