miercuri, 16 octombrie 2013

Fermierii vor primi 61 de euro pe hectar

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că fermierii vor primi, începând de astăzi, avansul de 50% din plăţile pe suprafaţă, respectiv 61 de euro pe hectar.
 ,,Încercăm să plătim fermierilor, în cel mult două săptămâni, circa 600 de milioane de euro, ceea ce reprezintă avansul de 50% din plăţile pe suprafaţă, respectiv 61 de euro pe hectar, astfel încât aceşti bani să se întoarcă cât mai rapid de la Bruxelles.
 Diferenţa până la 160 de euro pe hectar o vom plăti după 1 decembrie şi sper că până în martie vom reuşi să finalizăm integral plăţile pe suprafaţă", a spus Constantin.
 Astfel, pentru schema de plată unică pe suprafaţă aferentă acestui an, suma alocată României din Fondul European pentru Garantare în Agricultură este 1,403 miliarde euro, iar cuantumul maxim al plăţilor este de 139,17 euro pe hectar.
 La această sumă, Guvernul a mai aprobat încă o plată suplimentară de 21 euro pe hectar din bugetul naţional, ceea ce ridică subvenţia pe suprafaţă la 160 euro pe hectar.
 El a spus că, recent, a fost aprobată şi reintroducerea plăţii subvenţiei pentru motorină pentru că fermierii au avut probleme cu preţurile scăzute în acest an. Ministrul Agriculturii a afirmat că este pentru prima dată când Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) plăteşte avansul pentru Axa 2, respectiv pentru măsurile de agromediu, până în prezent fiind efectuate plăţi de 275 mil. euro.
 În cadrul Campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafaţă SAPS 2013 au fost depuse un număr de 1.037.427 cereri de plată, pentru o suprafaţă de 9,8 milioane hectare.
 Constantin a precizat că în România sunt 800.000 de fermieri care deţin până la 5 hectare dintr-un total de aproximativ 1,4 milioane fermieri, şi că încearcă să întărească asocierea acestora, arătând că se simte nevoia de dezvoltare a exploataţiilor agricole.
 "Vrem să stimulăm asocierile dintre micii fermieri. Cei care deţin sub 5 hectare vor primi sume cu 20-30% mai mici faţă de cei care au peste 5 hectare.
 Astfel, vrem să stimulăm asocierile dintre micii fermieri. Trebuie să ieşim din zona de subzistenţă şi să producem pentru piaţă", a spus ministrul.
 El a afirmat că tinerii fermieri sunt privilegiaţii noii Politici Agricole Comune (PAC) şi în cadrul financiar 2014-2020, aceştia beneficiind de un sprijin pe suprafaţă cu 25% mai mare dacă au cel puţin 25 de hectare. Constantin a arătat că vrea să introducă această măsură pentru o perioadă de 5 ani pentru ca tinerii fermieri să fie stimulaţi să rămână în mediul rural (în funcţie de buget, pe Pilonul II suma poate să ajungă şi la 70.000 euro).
 Adrian Rădulescu, consilier prezidenţial în domeniul Agriculturii, a precizat că noua Politică Agricolă Comună urmează să intre în vigoare la începutul lui 2014, iar România nu are un program naţional de dezvoltare.
 El a spus că nu învinuieşte de această situaţie actuala conducere a Ministerului Agriculturii, ci pe toţi cei care au trecut pe acolo, actualei conduceri a MADR reproşându-i doar că nu a încercat să elaboreze programul curent de dezvoltare rurală cu principalii actori din piaţa agricolă (bănci, fonduri de garantare, fermieri şi organisme de implementare).
Totodată, Rădulescu a atras atenţia asupra risipirii banilor pe un număr prea mare de măsuri ce beneficiază de fonduri UE.

Niciun comentariu: