luni, 7 octombrie 2013

Noul cod rutier ...doar un șpriț!

Discutiile aprinse pe marginea modificărilor Codului Rutier, în special la capitolul cunatumul amenzilor, sunt departe de a se calma, ultimele schimbări făcute de legiutor având darul de a agita si mai tare spiritele. Informatiile făcute ieri de reprezentantii Guvernului, privind schimbările aduse Codului Rutier, au surprins si mai mult, mai ales la capitolul alcoolemie, informatiile arătînd că se doreste alinierea la regulile europene în ceea ce priveste consumul de alcool la volan.
În acest sens, se doreste ca pragul minim de alcoolemie de la care consumul de alcool la volan să fie considerat infractiune să fie fixat la 0,5 alcool pur în sânge, fată de 0,8 g/l cât este în prezent.
De asemenea, legiuitorul vrea ca pînă la 0,2 g/l să nu se mai considere contraventie.
 Cu alte cuvinte, cel care ar consuma un pahar de vin sau de bere si s-ar urca la volan si nu ar depăsi această limită n-ar fi nici măcar amendat.
Specialistii nu sînt însă deloc de acord cu această modificare, si afirmă clar că lucrurile se vor complica.
Mai mult decît atât, cunoscătorii spun că tendinta în tările Uniunii Europene este aceea de a reduce la zero pragul alcoolemiei.
 „Majoritatea statelor Uniunii Europene ce aveau niveluri acceptabile la alcoolemie au redus la zero. Altele care acceptă în continuare un nivel de 0,15-0,20 alcoolemie în aerul expirat se gîndesc serios să reducă la zero si ele acest nivel. Patru state au renuntat în ultimii ani la această prevedere de a permite conducătorului auto să conducă dacă a consumat alcool putin. Problema este că putini sînt cei care se limitează la a consuma numai un pahar, pentru că tentatia este mare. Câti nu vor spune «Am băut o bere sau o sticlă cu vin, asa că mai merge una?». Omul nu stie să aprecizeze valoarea alcoolemiei, după ce consumă băuturi alcoolice. Asa că cel mai bine ar fi ca acest nivel să rămînă zero“, ne-a declarat un agent de Politie Rutieră.
 O altă modificare se referă la suspendarea permisului în momentul producerii unui accident soldat cu moartea victimei sau vătămări corporale grave.
Cu alte cuvinte, cei care vor comite astfel de evenimente nu se vor mai putea urca la volan până când magistratii nu se vor pronunta în cazul lor.
 Problema achitării amenzilor a fost si ea rezolvată, în sensul că acestea vor fi plătite într-un cont pe care politistii îl vor verifica obligatoriu înainte de a suspenda permisul celor care nu-si achită amenzile.

Niciun comentariu: