marți, 14 ianuarie 2014

FĂRĂ E-URI ÎN PÂINE !

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a dat un ordin prin care interzice folosirea E-urilor la fabricarea pâinii şi a produselor de panificaţie.
 Începând cu 15 ianuarie, producătorii din panificaţie nu vor mai avea voie să folosească niciun fel de colorant, cu excepţia E 150, cel mai utilizat colorant din industria alimentară, care poate fi utilizat la pâinea din malţ.
 De asemenea, conform noilor reguli, pâinea trebuie să aibă minimum 300 de grame, iar specialităţile de panificaţie trebuie să cântărească 150 de grame.
Potrivit inspectorilor Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), multe dintre produse sunt de o calitate îndoielnică, sortimentele conţinând coloranţi şi aditivi alimentari care le dau un aspect mai frumos şi le cresc termenul de valabilitate.
Această restricţionare vine după ce unii producători vând sub titlul de pâine neagră produse care n-au pic de făină neagră, ci doar un amestec de făină albă amestecată cu cacao, carmin şi alţi coloranţi care dau culoare închisă produsului.
 Potrivit ordinului ANPC, din procesul de fabricaţie al produselor de panificaţie trebuie eliminate, de la 15 ianuarie 2014, E-urile, cu excepţia E 150.
Un alt punct important din acest ordin este obligativitatea pentru operatorii economici de a preciza concret, pe eticheta produsului de panificaţie, ce scăderi de cantitate sunt acceptate.
 Astfel, la pâinea de 300 de grame este acceptată o pierdere de maxim 8%, la produse cu gramaj între 300-500 grame sunt acceptate pierderi de 6%, iar la cele mai mari de 1.000 de grame – de cel mult 4%.

Niciun comentariu: