marți, 7 ianuarie 2014

Laptele conform normelor europene!

Impunerea, de la 1 ianuarie 2014, a normelor europene privind calitatea laptelui a stârnit mare vânzoleală în lumea satelor. Şi nu numai!
“Alarma” s-a dat mai întâi prin pieţe.
Că, vezi Doamne, va fi interzisă vânzarea laptului la tarabă!
Apoi, s-au năpustitit şi asupra dozatatelor de lapte.
Vor dispărea şi ele odată cu laptele de pe tarabe. Nu-i chiar aşa!
Dacă laptele corespunde normelor europene de calitate şi igienă, se poate foarte bine vinde la tarabă ori la dozator.
Conform să fie, că dozatoarele nu dispar! probleme vor avea micii fermierii, cei care au 2-3 vaci.
 Ei vor trebui să se asocieze ca să predea laptele.
 O analiză la lapte este destul de scumpă.
 Atunci vor trebui să facă în comun analizele, să pună laptele în tancul de răcire, apoi să împartă banii.
După ce s-a terminat de muls, laptele trebuie imediat răcit, alfel poate contacta microbi şi nu mai are cum să fie conform.
 De acest aspect nu prea s-a ţinut cont până la finele anului trecut.
Acum, asta contează foarte mult!
 Fapt ce îi şi sperie foarte tare pe unii fermieri. E un fel de “bau-bau” .
 Asta pentru că nu s-au gândit din vreme că va veni şi această zi!
 Va fi un pic mai greu, dar nu chiar de speriat, pentru cei cu animale mai puţine, care nu au avut posibilitatea să investească în calitatea laptelui. Vor trebui să se asocieze.
La început va fi mai greu să se înţeleagă mai mulţi, să fie la un loc.
O vor face până la urmă, pentru că n-au încotro, sunt mulţi care tăiesc de pe urma a 2-3 vaci.
 Micii fermieri vor trebui să ştie şi să respecte normele de igienă, daca vor sa-si vândă laptele pe piata, pe tarabă ori la dozator.
Ce-a fost a trecut!
 Se ştie, în noiembrie 2011, România a primit acordul Comisiei Europene pentru procesarea laptelui neconform cu cerinţele comunitare, doar până la finele anului 2013, produsele obţinute din acest lapte putând fi vîndute doar pe piaţa naţională.
A fost o perioadă de tranzitie aprobată României, timp în care trebuia să pregătească toate condiţiile pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui de vacă materie primă. Acum, la vânzare şi procesare este admis numai laptele conform!
Laptele crud de vacă trebuie să îndeplinească standardul de calitate din Uniunea Europeană, respectiv numărul total de germeni să fie mai mic sau egal cu 100.000/mililitru, iar numărul de celule somatice mai mic sau egal cu 400.000/mililitru.
În aceste condiţii, fermierii trebuie să producă numai lapte de calitate europeană, care respectă parametri de igienă, de curăţenie şi de sănătate ai animalului şi ai mediului de creştere, iar procesatorii trebuie să preia numai lapte conform standardelor UE.
Spre finele anului trecut s-a dat o hotărâre de guvern privind acordarea de finanţări pentru achiziţionarea de tancuri de răcire a laptelui.
Ajutorul de minimis se dă sub formă de subvenţie, în cuantum de maxim 5.000 euro pentru fiecare formă asociativă.
Această sumă cuprinde costurile aferente achiziţionării, instalării tancului de răcire a laptelui cu o capacitate de maxim 1000 litri/comuna, instruirii necesare pentru utilizarea acestora, precum şi asigurarea service-ului pentru o perioadă de 12 luni de la instalare.
Fermierii ar fi vrut ca tancurile de răcire a laptelui să fie mai mici şi mai multe, creînd astfel posibilitatea ca ele să fie amplasate în mai multe sate.
Într-o comună foarte întinsă este foarte greu să vii cu laptele în satul de centru, unde este tancul de răcire a laptelui.(TC)

Niciun comentariu: