miercuri, 8 ianuarie 2014

Reducere vârstei de pensionare!

Anul acesta vor putea ieşi la pensie mai mulţi vârstnici decât era estimat înainte de modificarea legii privind calcularea vechimii în muncă.
 Legea nr. 380 din 24 decembrie 2013, cu aplicare din 2014, aduce veşti bune pentru milencenii care au lucrat în condiţii grele, considerate înainte de anul 2001 ca şi “condiţii de grupă I”.
 Astfel, se revine la stagiul de cotizare în condiţii deosebite, în vederea reducerii vârstelor de pensionare. Potrivit noilor reglementări, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare prevăzut de lege şi au realizat stadii de plată în grupa I de muncă, au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare.
 Astfel, o persoană care are stagiul complet de cotizare realizat şi are lucrat în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, minim 6 ani, poate beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare de 3 ani.
 Şi totuşi, există o limită a aplicării acestor diminuări.
Vârstele standard de pensionare, precum şi a celor prevăzute de alte acte normative pot fi cumulate fără ca reducerea totală să fie mai mare de 13 ani.
Reducerea maximă, de 13 ani, poate fi acordată, potrivit reprezentanţilor Casei de Pensii , acelei persoane care are stagiul complet de cotizare realizat şi a lucrat în grupa I de muncă minimum 26 de ani.

Niciun comentariu: