joi, 9 ianuarie 2014

Salariile pe luna ianuarie cu 10 zile întârziere

Federaţia Sindicatelor  din Învăţământ  susţine că angajaţii din educaţie vor primi salariile cu o întârziere de aproximativ o săptămână, din cauza unui ordin al Ministerului Finanţelor privind noile măsuri fiscal-bugetare, care a fost emis în decembrie şi pus în aplicare din ianuarie.
 Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, dă asigurări că salariile din învăţământ vor fi plătite "în câteva zile", întârzierea din ianuarie nefiind cauzată de lipsa banilor, ci de "un nou sistem de prezentare a datelor în trezorerie", valabil nu doar în sectorul educaţie.
"Nu sunt probleme legate de lipsa banilor, ci despre un nou sistem de prezentare a datelor în trezorerie, nu numai în sectorul de învăţământ. Este vorba despre o nouă formulă de raportare, mult mai analitică, pentru a face distincţia între diferitele tipuri de categorii de capitole bugetare, corelate cu activităţile.
 De exemplu, la noi în educaţie, va fi făcută corelaţia cu ciclurile de învăţământ", a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.
 Potrivit ministrului, în prezent, nu există o situaţie defalcată privind sumele cheltuite pentru învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial. Federaţia Sindicatelor  din Învăţământ  susţine că angajaţii din educaţie vor primi salariile cu o întârziere de aproximativ o săptămână, din cauza unui ordin al Ministerului Finanţelor privind noile măsuri fiscal-bugetare, care a fost emis în decembrie şi pus în aplicare din ianuarie.
 Potrivit FSLI, Ministerul Finanţelor Publice a emis în decembrie 2013 un ordin pentru punerea în aplicare a OU 88/2013 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare.
 Actul normativ trebuie pus în practică începând din 1 ianuarie 2014, în condiţiile în care Trezoreriile judeţene nu au o logistică adaptată noilor cerinţe, iar serviciile de secretariat şi de contabilitate din unităţile de învăţământ au foarte mult de muncă pentru întocmirea documentelor care stau la baza plăţii salariilor.
Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta, Federaţia "Spiru Haret" îi cere acestuia să intervină "pentru sancționarea drastică a tuturor persoanelor care au generat această bulversare a sistemului de învățământ" și, totodată, să dispună "remedierea tuturor deficiențelor care au apărut în urma aplicării Ordinului nr. 2006/2013".

Niciun comentariu: