miercuri, 26 februarie 2014

Și Postul e prea scump!

Cel mai lung şi mai aspru post al anului începe săptâmână viitoare.
 Cu toate că unii credincioşi vor să ţină această rânduială religioasă, în magazinele din Mileanca produsele alimentare de acest tip sunt destul de costisitoare.
 În perioada celor 48 zile de post,mai exact şase săptămâni, credincioşii au restricţie la ouă, carne şi lactate. Pentru că în magazine sunt foarte puţine produse de post care să aibă şi preţuri accesibile, cei mai mulţi credincioşi fac exces de legume şi iau cu asalt pieţele din oraş.
 Pentru că solicitările sunt mari, şi vânzătorii de legume şi fructe din pieţe mai ridică preţurile.
 Pentru mulţi milenceni, postul nu există întrucât produsele sunt scumpe.
 „Nu pot să ţin post, nu că nu vreau, dar nu am bani şi nu vreau să mănânc numai fasole şi cartofi, că apoi zac prin spitale.
 Nu am mai ţinut post de când eram acasă, la părinţi.
Ei ţineau tot postul, dar este destul de greu, mai ales când există atâtea bunătăţi care sunt chiar mai ieftine decât produsele de post”, a spus un localnic.
 O persoană care ţine post şi vrea să mănânce şi altceva faţă de cartofi sau fasole trebuie să scoată din buzunar 8 lei pentru 200 grame de pateu vegetal, acesta fiind insuficient chiar şi pentru o masă.
 La fel de scumpi sunt şi cremwurştii vegetali.
 Pentru 350 de grame sunteţi nevoiţi să plătiţi între 8 şi 10 lei.
 La capătul opus al produselor mai costisitoare sunt cartofii care costă doar 2,5 lei pe kilogram sau ciupercile care au un preţ de doar 9 lei, ardeii la preţ de 10 lei pe kilogram sau roşiile la preţ de 8 lei pe kilogram. Fructele cele mai ieftine sunt merele, care au un preţ de doar 2 lei sau portocalele – 2,5 – 3 lei/kg.
 Postul Paştelui începe pe 3 martie şi se va termina la 20 aprilie.
 În vinerea dinaintea Paştelui se ţine post negru.

Niciun comentariu: