luni, 3 februarie 2014

Reţeta electronică... cu explicaţii!

De la 1 februarie 2014 a intrat în vigoare noul formular de reţetă electronică pentru prescrierea produselor cu şi fără contribuţie personală, document care nu-i prea bucură pe medici.
Documentul actualizat conţine noi rubrici, prin completarea cărora doctorii trebuie să aducă tot felul de justificări pentru tratamentul prescris, de la preţ până la intoleranţa bolnavului la alte produse.
 Concret, documentul cuprinde o nouă sectiune, “Justificare medicală prescriere Denumire comercială”, în care se vor menţiona succint situaţiile pentru care medicamentul a fost prescris pe denumire comercială în conformitate cu prevederile normelor metodologice de aplicare a contractului-cadru.
De asemenea, în cazul folosirii denumirii comerciale a unui medicament prescris, să dea pacienţilor precizări cu privire la preţul medicamentelor, formular care va conţine în clar şi numărul de telefon, de fax, adresa de email ale medicului.
 Doctorii susţin că justificarea alegerii unui anume medicament trebuia trecută în fişa pacientului sau în registrul de consultaţii, or acum se implementează aceste justificări şi în formularul de reţetă.
 În plus, reţeta va conţine, în josul paginii, următoarea mențiune: “Foloseşte-ţi drepturile! Alege să fii corect informat! La întocmirea reţetei, solicită medicului precizări privind preţurile medicamentelor recomandate”. După părerea doctorilor, această măsură frizează absurdul, pentru că preţurile ar trebui discutate în farmacie, însă bolnavii sunt convinşi că medicii lor sunt informaţi asupra acestor detalii şi, dacă vor, le vor transmite informaţiile care-i vor avantaja.

Niciun comentariu: