joi, 27 martie 2014

Fără ajutoare sociale si indemnizatia de crestere a copilului

Conform prevederilor legale, pentru a-si putea mentine drepturile la ajutoarele de la stat prevazute de aceste acte normative, beneficiarii trebuie sa-si achite taxele si impozitele pentru bunurile pe care le detin in proprietate.
 Aceasta obligatie trebuie indeplinita pana la 31 ianuarie a fiecarui an, atunci cand este si verificata de autoritati.
Practic, primarii verifica daca beneficiarii au achitat pentru anul anterior obligatiile de plata catre bugetul local si intocmesc situatia centralizatoare cu persoanele care nu au respectat aceasta conditie, pe care o transmit mai departe agentiilor teritoriale.
Regulile vechi, aplicabile pana in 2012, stabileau ca, daca beneficiarii nu-si plateau taxele si impozitele pana la 31 ianuarie, primarul suspenda acordarea ajutorului social pe o perioada de 5 luni, incepand cu drepturile aferente lunii februarie.
Totusi, Legea nr. 166/2012 a modificat aceasta prevedere, majorand termenul pana la care pot fi achitate impozitele.
Mai exact, s-a introdus o perioada de gratie de 60 de zile pentru cei care nu si-au achitat impozitele locale aferente anului precedent, timp in care pot achita aceasta datorie si astfel se poate evita suspendarea platii ajutoarelor sociale.
Concret, acestia isi pot achita impozitele pana la data de 31 martie a fiecarui an. In cazul in care nici pana la aceasta data beneficiarii nu si-au platit datoriile, dreptul lor la ajutor social, alocatie pentru sustinerea familiei sau indemnizatie pentru cresterea copilului se suspenda pe o perioada de 5 luni, incepand cu drepturile aferente lunii aprilie.
Pe de alta parte, daca beneficiarii isi achita obligatiile legale fata de bugetul local in timpul celor 5 luni de suspendare, plata dreptului se reia incepand cu luna urmatoare celei in care s-a achitat obligatia, inclusiv pentru drepturile cuvenite in perioada suspendarii.
 In schimb, daca in cursul acestor 5 luni nu sunt achitate datoriile, dreptul la ajutor inceteaza.
 Atentie!
Persoanele singure care se ocupa de cresterea si ingrijirea unuia sau mai multor copii nu sunt obligate sa achite taxele si impozitele, mentinându-si, chiar daca nu platesc, drepturile de ajutor social.

Niciun comentariu: