Lumina Sfântă de la Ierusalim nu va mai fi adusă, anul acesta, cu o cursă charter de pe aeroportul de la Otopeni la cel de la Salcea, ci va fi adusă cu avionul până la Bacău, iar de acolo cu un transport auto a cărui primă oprire va fi la Fălticeni, după care va ajunge la Suceava.
Aterizarea la Salcea era imposibilă după ce pista betonată a fost decapată, iar varianta cu pista înerbată de lângă cea betonat, nefiind potrivită, în condiţiile în care avionul nu ateriza pe timp de zi, ci spre seară.
Lumina Sfântă pleacă de la Ierusalim la Bucureşti după amiază, ajunge după vreo două ore şi jumătate, iar de la Bucureşti pleacă în jurul orei 20 – 21 spre Bacău.
De acolo va ajunge cu o colooană oficială la Fălticeni unde, de la biserica Sfântul Ilie va fi luată de preoţii din zona de munte a judeţului Suceava, precum şi de cei din zona Rădăuţilor şi a Siretului.
Ulterior, va fi o deplasare la Suceava, unde la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” va fi distribuită preoţilor de la bisericile din municipiul Suceava şi din localităţile limitrofe
în fiecare an, în sâmbăta dinaintea Paştilor.
La slujba creştinilor ortodocşi oficiată în biserica Sfântului Mormânt, apare în jurul amiezii, în altar, o lumină despre care se spune că ara vea origine divină şi care în primele minute nu arde.
Aceasta este împărţită credincioşilor iar primele atestări documentare cu privire la această minune sunt din perioada în care încă Ierusalimul se afla în graniţele Imperiului Roman de Răsărit. In ultimele decenii, în ţările cu populaţie creştin ortodoxă s-a dezvoltat un obicei de a aduce Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt, cu curse charter, chiar în sâmbăta Paştelui şi de a distribui la diferite biserici pentru ca, de acolo, credincioşii să o primească de la preoţi, la slujba de Inviere oficiată la miezul nopţii.
Prima dată când a fost adusă Lumina Sfântă de la Ierusalim la Suceava cu o cursă charter a fost în 2009 iar de atunci acest eveniment a fost organizat de fiecare dată, la Paşti.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu