sâmbătă, 31 mai 2014

Înscrierile la profesională s-au încheiat!

Clasele de şcoală profesională cu durata de trei ani, care vor fi reintroduse în sistemul de învăţământ din această toamnă, au stârnit interesul viitorilor absolvenţi de gimnaziu din judeţ.
 Potrivit planului de şcolarizare, vor fi înfiinţate 21 de asemenea clase cu un total de 600 de locuri.
La încheierea primei etape rezervate înscrierii la şcoala profesională (27 şi 28 mai), numărul candidaţilor înscrişi depăşeşte numărul locurilor propuse prin planul de şcolarizare.
 Rezultatul final a depăşit aşteptările oficialilor din învăţământul botosănean, dat fiind elementul de noutate al acestui tip de învăţământ.
 Pe cele 600 de locuri oferite s-au înscris 710 de copii.
E drept, sunt specializări la care au mai rămas locuri neocupate, însă sunt şi câteva specializări la care se anunţă lupte grele pentru ocuparea unui loc.
Numărul mare de solicitări dovedeşte că reintroducerea şcolilor profesionale a fost o măsură benefică pentru învăţământ şi mult aşteptată de elevi.
Sunt domenii pentru care concurenţa a depăşit doi candidaţi pe loc, dar şi domenii în care nu s-au completat, din prima etapă, locurile libere.
 Concurenţă acerbă se înregistrează la specializarea mecanic auto.
 Alte specializări dorite de elevi sunt cele de brutar, patiser-cofetar sau ospătar/chelner.
 La specializările la care există mai multe solicitări decât locuri libere va fi organizată o preselecţie, la acest final de săptămână, în comisiile de examinare fiind prezenţi şi reprezentanţii firmelor care asigură partea de pregătire practică.
Dacă şi după această etapă vor fi mai mulţi candidaţi înscrişi decât locuri libere, va fi organizat un examen, programat a avea loc pe 10 iunie.
 Până la începutul anului şcolar 2014 - 2015 mai sunt programate două etape în care se pot face înscrieri la şcoala profesională, în limita locurilor disponibile.

Niciun comentariu: