luni, 5 mai 2014

Vremea 5-18 Mai

Meteorologii au făcut o estimare a evoluției valorilor termice și a precipitațiilor pentru intervalul 5-18 mai.
 În Moldova, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, astfel că de la o medie regională a maximelor de 12...13 grade, se va ajunge la 22 de grade în data de 9 mai, iar minimele termice vor creşte de la o medie de 3 grade în prima noapte, spre 10 grade în data de 11 mai.
 Apoi, până la sfârşitul celei de-a doua saptămâni, se estimează variaţii termice în jurul mediilor climatologice, adică maxime care în cele mai calde zile se vor situa în jurul a 23 de grade, şi minime de 10...12 grade.
 În prima zi a intervalului trecător va mai ploua slab, apoi până pe data de 10 mai probabilitatea de apariţie a ploilor va fi redusă. În zilele de 11 şi 12 mai şi din nou după data de 14 mai sunt estimate averse, posibil mai însemnate cantitativ.
 LA MUNTE
Vremea va fi răcoroasă în primele două zile ale intervalului, cu o medie a maximelor de 6…8 grade şi minime ce vor avea o medie de 0 grade, chiar uşor negativă marţi dimineaţa, când va fi de -2 grade.
 Ulterior, temperatura va creşte, astfel încât pe 10 mai se va ajunge la media temperaturilor maxime de 12 grade şi cea a temperaturilor minime de 5 grade.
 Între 11 şi 13 mai, pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice, valorile diurne vor marca o scădere de 2...3 grade, iar pe timpul nopţilor se va înregistra o medie a minimelor de 5...6 grade.
 În data de 5 mai va mai ploua, iar în Carpaţii Meridionali şi Munţii Banatului izolat se mai pot cumula cantităţi de apă însemnate.
 În intervalul 6...8 mai vremea se va ameliora sub aspectul precipitaţiilor, dar ulterior instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată.
 Cantităţi de apă însemnate sunt posibile în special în zilele de 11 şi 12 mai şi după data de 14 mai.

Niciun comentariu: