joi, 26 iunie 2014

Scădere accentuată !

Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Botoșani a finalizat acum câteva zile campania de preluare a cererilor unice privind subvenţiile pe cap de animal, numărul de dosare înregistrate confirmând o tendinţă de scădere accentuată a numărului beneficiarilor din sectorul de creştere a bovinelor
. Scăderea nu a afectat şi crescătorii de bovine din zona defavorizată, care include mai multe comune din  judeţ .
 Conform datelor contabilizate de APIA, în cadrul campaniei din acest an au fost depuse 10.174 de cereri pentru subvenţii pe cap de animal, o parte a beneficiarilor având dreptul la ajutor financiar la mai multe categorii de subvenţii.
 Astfel, pentru subvenţia la bovine au fost înregistrate 7.246 de cereri, pentru ovine şi caprine - 1.102, pentru vaci de lapte din zona defavorizată - 1.796 de cereri, pentru taurine de carne – 544 de cereri, ultima categorie fiind ovinele şi caprinele din zonele defavorizate - 159 de dosare.
 În privinţa primei categorii, cea mai importantă, subvenţiile pe cap de bovină, se constată că dacă anul acesta au fost înregistrate 9.246 de cereri, în 2011 au fost peste 11.000 de dosare eligibile, iar în 2012 peste 20.000.
Aşadar, o scădere accentuată într-un interval scurt de timp.
 La celelalte categorii de subvenţie pe cap de animal numărul de beneficiari a rămas constant, fiind chiar în uşoară creştere la crescătorii de ovine şi caprine.
 De asemenea, în tendinţă de creştere este şi numărul subvenţiilor pentru taurinele de carne.
 Această scădere a numărului de beneficiari are mai multe explicaţii, însă principala este legată de data de referinţă luată în calcul la eligibilitatea dosarelor
. Până în 2012 inclusiv, data de referinţă luată în calcul a fost 31 ianuarie 2008.
 Astfel, se luau în calcul animalele deţinute în ianuarie 2008, chiar şi în 2012.
 Din 2013 a fost schimbată data de referinţă, 31 ianuarie 2013.
Cine nu a mai avut la această dată minimum trei bovine, în vârstă de peste 6 luni, nu a mai putut lua subvenţii în continuare.
Scăderea numărului de beneficiari poate fi pusă şi pe seama obligativităţii livrării unei cantităţi de lapte anuale (cota de lapte) şi tendinţei de comasare care se simte şi în acest sector, prin apariţia fermelor.

Niciun comentariu: