joi, 17 iulie 2014

Spor de rural pentru medici

Medicii de familie care îşi desfăşoară activitatea la ţară vor primi şi în acest an „spor de rural“.
 Pentru asta, doctorii trebuie să facă demersurile necesare pentru a obţine acest stimulent care are rolul de a compensa într-un fel condiţiile de mediu care sunt diferite faţă de cele din oraş.
 Medicii de familie au termen o lună de la încheierea contractelor pentru a se prezenta la CAS cu toate acte de la primării, din care să reiasă dacă drumul este asfaltat, dacă există reţea de apă, numărul persoanelor care beneficiază de ajutor social - condiţii care se pot schimba de la un an la altul, pentru a se stabili punctajul, pe baza căruia se calculează sporul pentru fiecare cabinet medical în parte.
 Acest stimulent se atribuie ţinând cont şi de alte criterii, cum ar fi distanţa cabinetului faţă de oraş, suprafaţa localităţii în care se află dispensarele, distanţa dintre cabinet şi cel mai apropiat centru de permanenţă, inclusiv lista cu numărul de pacienţi.
Toate acestea vor fi evaluate de o comisie paritară, formată din reprezentanţi ai CAS şi ai Direcţiei de Sănătate Publică.
 Nu au întârziat, însă, să apară şi nemulţumirile doctorilor care profesează în cabinetele de la ţară, spunând că punctajul pentru acest spor de rural este tot mai mic de la un an la altul.
 „La acest capitol suntem foarte «prăjiţi». Am pierdut puncte pe listele cu pacienţii care beneficiază de ajutor social.
 Şi acestea sunt luate în calcul la stabilirea punctajului.
Am pierdut mult la punctaj, în condiţiile în care nu au fost luate în calcul situaţiile din comună“, a spus dr. M C, preşedinta Patronatului Medicilor de Familie din Botoșani.
 „Nimeni nu-i mulţumit de punctajul stabilit pentru acest spor de rural. Ar trebui să se ţină cont de drumurile proaste pe care medicii le străbat zi de zi“.

Niciun comentariu: