luni, 4 august 2014

Măsuri de stimulare

Fermierii care vor renunţa la activitatea agricolă, fie prin vânzare, fie prin arendarea terenurilor, în scopul comasării acestora, vor avea posibilitatea ca, pentru o perioadă de cinci ani, pe lângă plata pe care o încasează ca subvenție, să primească o sumă reprezentând 120% din plata care li s-ar fi cuvenit pe suprafaţă. Începând de anul viitor, vor fi luate şi alte măsuri de stimulare a comasării terenurilor.
 Va fi acordat, astfel, un ajutor suplimentar de 45 de euro pentru fermierii cu terenuri în suprafaţă cuprinsă între 5 şi 30 de hectare, iar pentru cei cu terenuri între 1-5 hectare, sprijinul va fi de 5 euro suplimentar. Persoanele în vârstă de până în 40 de ani care lucrează în agricultură vor avea posibilitatea să primească, începând cu anul viitor, un sprijin suplimentar, pentru o suprafaţă cuprinsă între 25-60 hectare, cu 25% mai mare decât ceilalţi fermieri cu vârste de peste 40 de ani.
 Consiliile locale şi persoanele fizice sau juridice care gestionează sisteme de alimentare cu apă, servicii imobiliare, terenuri de sport, terenuri destinate activităţilor de recreere nu vor mai putea primi plăţi pe suprafaţă, de anul viitor.
 Fermierii cu terenuri între 1-5 hectare nu vor mai fi supuşi, anul viitor, unor controale administrative numeroase, simplificându-se procedura pentru acordarea plăţilor directe.
 Între 13,4% şi 15% din plăţile directe alocate anual pentru România vor fi distribuite sub formă de “sprijin cuplat”, fiind selectate o serie de culturi din producţia vegetală, dar şi anumite categorii din zootehnie care, pe lângă plăţile directe şi ajutoarele de stat acordate, vor beneficia de astfel de plăţi cuplate.
 În cadrul producţiei vegetale s-a optat pentru culturile de soia, cartof de primăvară, tomatele şi castraveţii destinaţi procesării, legumele de seră sau solarii.
 Un sprijin cuplat va fi introdus de anul viitor şi pentru fermele cu vaci pentru lapte, în cazul cărora va fi eliminată cota de lapte la nivel european.
 Sprijinul cuplat pentru acest sector va fi, anul viitor, de 250 euro/cap de animal şi va ajunge, în 2020, la 325 euro/cap de animal, în plus faţă de ajutorul naţional.

Niciun comentariu: