vineri, 29 august 2014

Tăierea Capului Sfântului Ioan BotezătorulSfantul Ioan Botezatorul Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui Aaron.
 Nasterea prorocului Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus. Nasterea sa a fost vestita de catre ingerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de ingerul Gavriil, Zaharia va ramane mut pana la punerea numelui fiului sau. Exista o lunga perioada din viata Sfantului Ioan Botezatorul despre care nu avem informatii.
Cunoastem ca s-a retras in pustiu, unde a dus o viata de aspre nevointe, pana in momentul in care a primit porunca sa inceapa sa predice. Rolul lui Ioan nu a fost doar acela de a pregati poporul pentru venirea lui Hristos, ci si acela de a-L descoperi lumii ca Mesia si Fiul lui Dumnezeu. Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul Din Evanghelie cunoastem ca Irod, la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei de nastere, a taiat capul Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei. In acea vreme, Sfantul Ioan era intemnitat in castelul lui Irod de la Maherus. Ioan il mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era sotia fratelui sau. In ura ei de moarte, Irodiada a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase si placuse oaspetilor si indeosebi lui Irod, sa ceara de la acesta capul Botezatorului ca rasplata.
 Capul Sfantului Ioan a avut, dupa traditia Bisericii, o istorie aparte. El a fost de trei ori pierdut si de trei ori aflat. Prima si a doua aflare a capului este sarbatorita pe 24 februarie, iar A treia aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul este praznuita pe 25 mai. Potrivit traditiei, Sfanta Ioana, femeia dregatorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfantului Ioan Botezatorul din curtea Irodiadei si l-a ingropat la Ierusalim, in muntele Eleonului, intr-un vas de lut. Dupa un timp, un proprietar bogat si slavit a crezut in Hristos, si lepadand pozitia sociala si toata desertaciunea acestei lumi, s-a facut monah, luandu-si numele de Inochentie.
 Ca monah, el s-a salasluit chiar la locul unde se afla ingropat capul Botezatorului Ioan. Dorind sa-si zideasca o chilie si o bisericuta, el a sapat adanc si a descoperit un vas de pamant in care se afla un cap. Prin descoperire dumnezeiasca a aflat ca este al lui Ioan Botezatorul.
 Cand s-a apropiat insa de trecerea la cele vesnice, spre a nu fi gasit si pangarit de paganii ce se inmultisera in zona, el l-a luat si l-a ascuns din nou in pamant, in acelasi loc. Capul Sfantului Ioan Botezatorul a fost prezent aici pana in vremea Sfintilor Imparati Constantin si Elena, cand Sfantul Ioan Botezatorul s-a aratat unor doi calugari si le-a poruncit sa dezgroape cinstitul sau cap.
Aceasta e socotita cea dintai aflare a sfantului cap. In vreme ce calugarii calatoreau cu capul sfantului intr-un sac, au intalnit un olar si i-au dat acestuia sa duca sacul. Din cauza lenevirii lor, Sfantul Ioan i-a cerut olarului sa fuga de cei doi calugari. Ajuns acasa, olarul s-a bucurat de multe binefaceri datorita prezentei capului prorocului. Cand si-a simtit sfarsitul, olarul a pus capul sfantului intr-o racla si l-a daruit surorii sale. Racla va ajunge in grija lui Eustatiu, un monah arian, care locuia intr-o pestera. Multe minuni se vor petrece la aceasta pestera. Din nefericire, Eustatiu spunea ca datorita puterilor sale sunt prezente minunile, oamenii nestiind ce ascunde in pestera sa. Dupa un timp, Eustatiu, stiind ca va fi trimis in exil, ingroapa capul Sfantului Ioan Botezatorul. Pestera va fi locuita de niste monahi credinciosi, care vor ridica in apropierea ei o manastire. In anul 452, arhimandritul Marcel, staretul acelei manastiri, a vazut un foc mare la pestera de langa orasul Emesa, in timpul cantarii psalmilor. Asa a aflat in chip minunat capul sfantului. Aceasta este socotita a doua aflare a cinstitului cap al Botezatorului. In timpul luptei impotriva sfintelor icoane, capul Sfantului Ioan a fost ingropat la Comane, de unde a fost adus in Constantinopol, de catre Sfantul Ignatie (860), in vremea imparatului Mihail. Aceasta este cea de-a treia si cea din urma aflare a cinstitului cap.
TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN TRADIŢII ŞI OBICEIURI
 Sarbatoarea Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul este o zi mare care se tine cu “post aspru”, in unele zone ale tarii consumandu-se in aceasta zi doar turte de grau sau malai, coapte in casa. Unii consuma astazi doar struguri, in timp ce persoanele mai rezistente tin post negru.
Nu se face nicio dezlegare la mancarea de dulce in aceasta zi si este de preferat a se consuma mancare uscata, care sa nu contina ulei.
 De asemenea, petrecerile sunt interzise in aceasta zi caci este o zi in care respectam memoria acestui mare sfant crestin. Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul Postul este unul simbolic si trebuie tinut pentru a incerca "sa fim asemenea lui Ioan care si-a petrecut viata in post si rugaciune",  si totodata “pentru a nu urma lui Irod, care, din cauza ospatului fara masura, a cerut ca Salomeea sa-i danseze si drept rasplata i-a oferit capului Sfantului Ioan Botezatorul”.
 Ioan Botezatorul este considerat a fi cel mai mare dintre profeti, dar si cel mai mare postitor dintre oameni. Totodata, postul in Ziua Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul se tine pentru sanatate, pentru alungarea diferitelor boli si pentru binele casei. Se spune ca este bine a fi tinut deoarece are darul de a mai usura sufletul de pacatele cele mai grele.
Totodata, tinandu-l si rugandu-va pentru sufletul celor dragi care nu mai sunt, ii puteti ajuta sa se mantuiasca de unele dintre pacatele cele mari. Este interzis a manca pepeni in aceasta zi sau alte fructe si legume rotunde deoarece forma acestora aminteste de capul Sfantului Ioan.
Prin urmare, in ziua Praznuirii Capului Sfantului Ioan Botezatorul sunt de evitat alimente precum mere, pere, varza, capatani de usturoi. Incercati sa nu mancati nici nuci. Miezul acestora aminteste de forma unei cruci. Ocoliti si fructele sau legumele rosii, carnea si vinul rosul deoarece culoarea acestora aminteste de varsarea de sange nevinovat care a fost facuta de catre Irod prin taierea capului Sfantului Ioan.
 Varza este una dintre legumele carora le-a fost asociata o semnificatie negativa, in popor circuland unele legende care specifica ca sfantului Ioan Botezatorul i s-a taiat capul pe varza de 7 ori si de 7 ori a inviat.
 De aceea, aceasta sarbatoare mai este cunoscut in popor si drept “Sfantul Ioan taie capul pe curechi”, “Sfantul Ioan cap taiat” sau Santion de toamna.

Niciun comentariu: