O parte dintre primarii botoșăneni se joacã de-a adoptarea taxei pe gunoi.
Cu toate cã si-au asumat taxa din momentul aprobãrii de cãtre Comisia Europenã a proiectului privind gestiunea deseurilor solide, votarea acesteia nu este deloc simplã.
Unii edili nu o mai vor deloc, în timp ce altii au adoptat taxe mai mici decât cuantumul prevãzut în proiect.
De mentionat cã taxa pe gunoi este de 2,36 lei/persoanã, în mediul rural, si de 7,8 lei/persoanã, în mediul urban.
Unii primari din județ se aratã reticienti la adoptarea taxei de gunoi.
Pânã la aceastã datã, circa 50% din consiliile locale au adoptat hotãrâri privind aprobarea taxei, alte autoritãti publice locale urmând sã ia în discutie chestiunea taxei în urmãtoarele luni.
Chiar dacã acum dau înapoi când este vorba despre aprobarea taxei, primarii sunt constienti cã, din momentul înscrierii în Asociatia Intercomunitarã de Gestionare a Deseurilor, si-au asumat-o.
Mai mult, marele proiect de gestionare a deseurilor aprobat spre finantare de Comisia Europeanã prevede existenta taxei.
În comunitãtile rurale, taxa pe gunoi va fi de 2,36 lei/persoanã, iar în centrele urbane, de 7,8 lei/persoanã. „Primarii se tem de aceastã taxã, întreabã de ce este atât! Aceastã taxã ne-am asumat-o cu totii. Dacã în contractul cu operatorul se dovedeste cã taxa de gunoi poate acoperi într-un cuantum mai mic plata serviciilor de salubritate, atunci se va pune aceastã sumã. Accesul nostru la alte programe cu finantare europeanã depinde de respectarea obligatiilor pe care ni le-am asumat. Sunt hotãrâri de consilii locale prin care se vrea scãderea taxei, în timp ce alte primãrii nu vor sã o adopte. Aceastã taxã este cea pe care am supus-o aprobãrii Uniunii Europene“, a declarat, în cadrul ultimei sedinte de Consiliu Judetean, Dumitru B, presedintele comisiei județene.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu