vineri, 19 septembrie 2014

A început distribuirea cardurilor de sănătate!

Asiguraţii cu vârste peste 18 ani din Bucureşti vor primi începând de azi cardurile de sănătate, livrarea acestora fiind asigurată de Poşta Română. Conform înţelegerii dintre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Poşta Română, vor fi preluate în reţeaua poştală câte 6-700.000 de carduri pe zi, în cinci tranşe pentru fiecare judeţ.
 Primele carduri vor fi primite de bucureşteni, iar în data de 22 septembrie va începe distribuirea cardului concomitent în mai multe judeţe.
 Poşta Română s-a obligat să distribuie cardurile în termen de 20 de zile de la recepţionarea lor.
Procesul de distribuire va continua în luna octombrie pentru cei aproximativ 12,5 milioane de asiguraţi pentru care au fost tipărite cardurile, precizează CNAS, într-un comunicat.
 Cardul de sănătate va fi înmânat numai titularului, în baza unui act de identitate şi a semnăturii de primire. Avizul pe care operatorul poştal îl lasă la domiciliul asiguratului în cazul în care nu va fi găsit va conţine numărul de telefon al factorului poştal, astfel încât asiguratul să îl poată contacta pentru a stabili intervalul orar în care factorul poştal poate reveni în zilele următoare pentru a-i preda cardul de sănătate.
Dacă în intervalul celor 20 de zile cardul nu a putut fi predat, asiguratul poate să îşi ridice personal cardul de sănătate de la casa de asigurări în a cărei evidenţă se află, după un termen de 10 zile lucrătoare, pe care Poşta Română îl are la dispoziţie pentru a preda cardul casei de asigurări.
 Tipărirea şi distribuirea cardului naţional vor continua în următorii patru ani pentru persoanele care vor împlini vârsta de 18 ani şi/sau vor dobândi calitatea de asigurat.
După distribuirea cardului naţional va urma o perioadă în care vor rula în paralel cele două sisteme, pentru ca atât asiguraţii, cât şi furnizorii de servicii medicale să se acomodeze cu această soluţie informatică şi pentru a depista şi a remedia eventualele probleme depistate în funcţionarea acestei soluţii informatice. "Este necesar ca furnizorii să achiziţioneze cititoarele de carduri, astfel încât cardul naţional să poată fi utilizat atunci când asiguraţii îl vor prezenta la furnizorul de servicii medicale.
Cardul de sănătate primit acasă de asigurat este inactiv. Intrat în posesia cardului de sănătate, asiguratul îl va prezenta pentru activare la prima vizită la un furnizor de servicii medicale.
 Mai exact, pin-ul de transport al cardului naţional (000) va fi schimbat cu un pin personalizat format dintr-o combinaţie de patru cifre. Pin-ul personalizat va fi introdus şi confirmat personal de către pacient. Personalizarea pin-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă şi nu poate confirma servicii medicale în sistem. Acest pin va fi introdus de către asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical pentru validarea şi, mai apoi, decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate", a precizat CNAS într-un comunicat remis presei miercuri.
 De asemenea, CNAS menţionează că introducerea altor date suplimentare pe cardul de sănătate este opţională şi se realizează doar la medicul de familie. Această etapă nu este obligatoriu să se realizeze concomitent cu activarea cardului.

Niciun comentariu: