marți, 30 septembrie 2014

Triaj epidemiologic

În ciuda tuturor campaniilor de informare, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au găsit şi anul acesta probleme legate de igienă, odată cu efectuarea controlului epidemiologic în şcolile din judeţ. La două săptămâni de la începerea noului an şcolar, rezultatele controlului arată că în România anului 2014, încă mai sunt elevi care au păduchi, râie şi alte boli infecţioase.
 Pentru cei care nu au respectat cele mai elementare reguli de igienă, cadrele medicale au luat măsuri, administrându-le elevilor tratamente pentru a scăpa de păduchi şi râie.
 Din cei 36.734 de copii de grădiniţă şi elevi, examinaţi medical, atât din oraşe cât şi de la sate, 349 de elevi au fost descoperiţi cu diferite boli infecţioase sau parazitare.
Nu mai puţin de 164 au fost depistaţi cu pediculoze (păduchi) iar 11 au avut scabie (râie) semn că aceştia nu prea au avut de a face cu apa şi săpunul.
 Cifrele au dovedit că nu sunt prea mari diferenţe între copiii de la sate şi cei de la oraş, aşa încât 118 de copii au fost găsiţi cu păduchi la sate, cu 12 cazuri mai mult, decât cei din oraşe.
 Alţi 221 au fost diagnosticaţi cu angine (roşu în gât) iar 51 cu micoze – adică alte boli infecţioase de piele.
 Copiii au fost scoşi din colectivitate până la rezolvarea problemelor pe care le au, astfel ca la un recontrol ei trebuie să arate impecabili pentru a continua cursurile alături de colegii lor.
Numărul celor cu astfel de probleme ar fi fost mult mai mare dacă controalele ar fi avut loc în toate şcolile.
 Controlul epidemiologic a fost realizat anul acesta în doar 60 la sută dintre şcolile din judeţ, în condiţiile în care medicii nu sunt obligaţi să facă triajul atâta timp cât nu sunt plătiţi.
 Este vorba în special despre şcolile din mediu rural, acolo unde triajul ar trebui efectuat de către medicii de familie din respectivele unităţi.
 Ei nu pot însă să fie obligaţi să facă acest control, pentru că nu sunt plătiţi.
 Există un ordin de ministru din anul 2008, care prevede plata medicilor de familie din fonduri provenite de la Ministerul Sănătăţii, pe baza unui contract încheiat între aceştia şi primăriile din respectivele localităţi, însă, medicii de familie susţin că nu au fost publicate şi normele metodologice pentru aplicarea acestui ordin, aşa încât, în prezent, este nefuncţional.
 Comparativ cu triajul epidemiologic efectuat după vacanţa de vară 2013, s-a constatat o scădere a numărului de copii examinaţi în mediile urban şi rural, ceea ce a dus la o modificare a procentelor privind cazurile de îmbolnăviri.
 Faţă de triajul epidemiologic efectuat anul trecut, s-a constatat o creştere cu 12 cazuri de pediculoză în mediul urban şi 8 cazuri de pediculoză în mediul rural.
 Pentru aceste cazuri au fost distribuite prin medicii şcolari şi medicii de familie – flacoane de Oreli ped.
 Raportul privind triajul epidemiologic va fi trimis la Ministerul Sănătăţii în următoarele zile.

Niciun comentariu: