luni, 17 noiembrie 2014

Lucrări agricole normale

Lucrările agricole specifice campaniei de toamnă se vor derula normal, însă în zilele cu precipitații vor fi întrerupte, potrivit estimărilor agrometeorologice, valabile până la sfârșitul săptămânii următoare, publicate de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/.
 În intervalul 15 - 21 noiembrie 2014, regimul termic al aerului va fi, în general, mai ridicat decât în mod obișnuit, în aproape toată țara, iar temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 3 și 12 grade Celsius, mai ridicată cu un grad până la 4 grade Celsius, comparativ cu mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole.
 La nivelul întregii țări, temperatura maximă a aerului se va situa între 6 și 17 grade Celsius, în timp ce minimele vor oscila între zero și 11 grade Celsius în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiuni.
 Conform prognozei citate, temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va încadra între 3 și 14 grade Celsius, limite favorabile desfășurării fazelor de vegetație la culturile de toamnă semănate în perioada optimă.
 Meteorologii prognozează, în zilele următoare, ploi locale, însoțite de intensificări temporare ale vântului, pe aproape întreg teritoriul agricol.
 Din punct de vedere agrometeorologic, specialiștii ANM precizează că rezerva de umiditate în stratul de sol 0-50 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în majoritatea zonelor de cultură.
 Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică și izolat extremă) se vor înregistra în cea mai mare parte a Dobrogei, Moldovei, Transilvaniei, estul și local în sudul Munteniei.
 Procesele fiziologice ale culturilor de toamnă vor evolua normal, în cea mai mare parte a țării. Totodată, starea de vegetație se va menține bună și medie în semănăturile efectuate în epoca optimă, iar în culturile înființate tardiv, precum și pe arealele agricole cu deficite de umiditate în sol, uniformitatea și vigurozitatea plantelor va fi medie și slabă.
 La orz și grâu va fi posibilă definitivarea fazei de germinare (90-100%) și se va continua răsărirea și apariția frunzei a treia (10-100%), mai avansate fenologic fiind culturile din sudul, estul și vestul țării aflate la înfrățire (10-30%).
 În cazul rapiței va continua în bune condiții răsărirea (50-100%) și dezvoltarea aparatului foliar (6-14 frunze), la nivelul întregului teritoriu agricol, în timp ce la pomii fructiferi și vița-de-vie se vor parcurge fazele de maturare a lemnului, îngălbenirea și căderea fiziologică a frunzelor, în toate plantațiile.
 În aceste condiții, lucrările agricole specifice campaniei de toamnă (recoltare, transport, depozitare, arături, fertilizări etc.) vor fi întrerupte temporar, însă numai în zilele cu precipitații.
 Specialiștii în agrometeorologie recomandă ca, în perioada următoare, să aibă loc: finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale și continuarea efectuării arăturilor adânci de toamnă, aplicarea îngrășămintelor minerale complexe la culturile înființate în perioada optimă, precum și lucrări de întreținere în vii și livezi (arături, tratamente fito-sanitare, încorporarea gunoiului de grajd etc.).

Niciun comentariu: