miercuri, 5 noiembrie 2014

Vaccinări

Copiii din clasele zero şi a doua vor fi vaccinaţi împotriva poliomielitei de săptămâna viitoare, după vacanţă.
 Aşa a anunţat Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) , care a precizat că elevilor li se va administra a patra şi ultima doză de ser antipoliomielitic.
 Potrivit datelor furnizate de responsabilul DSP, în judeţ ar trebui să fie imunizaţi contra poliomielitei 4.118 copii de clasa zero şi 3.557 copii de clasa a doua.
 De menţionat că 2014 este ultimul an în care vaccinul antipoliomielitic se mai administrează la copiii de clasa a doua.
 Şi asta, deoarece din 2015 calendarul de imunizare se schimbă, iar serul se va inocula copiilor doar în clasa zero.
 O altă modificare introdusă de anul viitor este că elevii vor primi un tetravaccin care îi va protejea de difterie, tetanos, tuse convulsivă şi poliomielită şi nu unul simplu ca în momentul de faţă. Poliomielita, o boală invalidantă
 Amintim că până în data de 15 decembrie 2014 Direcţia de Sănătate Publică  desfăşoarăo campanie intitulată “CATCH-UP”, de recuperare a restanţierilor la vaccinul antipoliomielită(o vaccinare selectivă al cărei scop este completarea numărului de doze/vaccinuri conform vârstei).
 În cadrul acestei acţiuni sunt imunizaţi copiii care nu au toate dozele de vaccin antipoliomielită, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţiia decretat răspândirea pe glob avirusului poliomielitic sălbatic ca fiind urgenţă desănătate publică de importanţă internaţională.
În acest context, medicii de familie au obligaţia de a verifica antecedentelevaccinale pentru recuperarea la vaccinarea de rutină (conform schemei naţionale) a copiilor care la data de 31 mai aveau vârsta între 13 şi 23 de luni şi carenu sunt vaccinaţiconform calendarului.
 Poliomielita sau paralizia infantilă este infecţia cauzată virusul poliomielitic, care se transmite pe cale fecal-orală sau respiratorie şi invadează sistemul nervos central.
 Poliomielita este o boală invalidantă, putând determina paralizii flasce la nivelul membrelor, uneori ireversibile.
Există şi cazuri foarte grave, în care sunt afectaţi centrii bulbari sau cerebrali, ceea ce poate determina paralizia muşchilor respiratori şi chiar decesul.
În România, vaccinarea antipoliomielităeste inclusă în Programul Naţional de Imunizări.

Niciun comentariu: