luni, 29 decembrie 2014

Recomandări rutiere!

Având în vedere mesajulde înrăutăţire a vremii ( atenţionare cod galben) transmis de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabil în intervalul 28decembrie, ora 20:00 – 29 decembrie, ora 23:00, potrivit căruiase vor semnala ninsori, intensificări ale vântului, precipitaţii mixte şi polei , este de preferat ca, în cazul în care călătoriile cu automobilul nu sunt urgente şi absolut necesare, să nu se pornească la drum.
 Dacă însă deplasările nu pot fi amânate, o condiţie obligatorie pentru a le efectua este echiparea corespunzătoare a autovehiculelor pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare – dezaburire funcţional etc.).
În condiţiileproducerii unor fenomene ce pot afecta siguranţa circulaţiei rutiere, poliţiştii rutieri recomandă participanţilor la trafic, atât conducătorilor de vehicule, cât şi pietonilor, să manifeste maximă prudenţă şi să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie.
 Poliţia Rutieră recomandă, în special, conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere şi să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.
Chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este acoperită de polei sau zăpadă,trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de burniţă, lapoviţă sau ninsoare, precum şi ceaţa pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare.
 Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile.
De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.
Poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă şi vizibilitate redusă.
 De asemenea, curăţaţi farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!
Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi!
 Evitaţi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip “hands-free”.
 Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

Niciun comentariu: