vineri, 9 ianuarie 2015

222 de lei pe lună!

Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2015 este de 2.415 lei.
La stabilirea plafonului maxim al bazei de calcul a contribuţiei de asigurări sociale se are în vedere valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, respectiv 12.075 de lei.
Pentru anul 2015, cotele de contribuţie de asigurări sociale sunt de 26,3%, pentru condiţii normale de muncă, 31,3% pentru condiţii deosebite de muncă şi 36,3% pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă.
Cota contribuţiei individuale de asigurări sociale, datorată potrivit articolului 31, alineatul 2, din Legea 263/2010, este de 10,5%, indiferent de condiţiile de muncă.
 În cota de contribuţie individuală este inclusă şi cota de 5% aferentă fondurilor de pensii administrate privat.
Diferenţa dintre contribuţia de asigurări sociale aprobate prin lege, funcţie de condiţiile de muncă, şi cota de contribuţie individuală de asigurări sociale se suportă de angajator.
Persoanele care nu au un loc de muncă, dar doresc să contribuie la bugetul asigurărilor sociale, pentru ca vechimea să le meargă mai departe, trebuie să plătească, în 2015, câte 222 de lei pe lună.
 Având în vedere modificarea câştigului salarial mediu brut, nivelul maxim al venitului asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 12.075 de lei, iar nivelul minim al venitului asigurat este în sumă de 845 de lei.
 Deoarece, în cazul contractului de asigurare, contribuţia de asigurări sociale este de 26,3% din venitul asigurat, contribuţia lunară datorată pentru nivelul minim al venitului asigurat este de 222 de lei.
 Cotele contribuţiilor sociale pentru anul 2015 au fost stabilite odată cu publicarea bugetului de stat şi a celui de asigurări sociale în Monitorul Oficial.

Niciun comentariu: