vineri, 6 februarie 2015

Concurs & abecedare!

Ministerul Eduaţiei va publica, săptămâna viitoare, metodologia de concurs pentru directori şi inspectori generali şi adjuncţi.
Posturile de directori de unităţi de învăţământ preuniversitar, dar şi cele de inspectori şcolari generali şi inspectori generali adjuncţi, vor fi scoase la concurs.
Anunţul public pentru concursurile de ocupare a acestor posturi va fi publicat pe 9 februarie, a anunţat Ministerul Educaţiei Naţionale.
 Ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu a declarat că organizarea concursului este necesară, deoarece actualii ocupanţi ai funcţiilor de conducere îşi exercită provizoriu aceste funcţii, de foarte multă vreme.
“Sunt interimari de foarte mult timp, iar stabilitatea în sistem este un lucru aşteptat.
Intenţionăm chiar pe 9 februarie să lansăm anunţul public de lansare a concursului, mai întâi pentru inspectorii şcolari generali, urmat, pe 20 martie, dacă validăm calendarul în acest fel, pentru inspectori generali adjuncţi şi pentru directori casă corp didactic, urmat de concursul pentru ocuparea pe bază de competenţe a posturilor de director de unităţi de învăţământ preuniversitar”, a spus ministrul Cîmpeanu.
 Conducerea Ministerului Educaţiei s-a pronunţat pentru asigurarea stabilităţii sistemului, argumentând că este necesară pentru implementarea unor planuri manageriale de dezvoltare a şcolilor româneşti.
* *
*
 Abecedarele vor fi pe băncile şcolarilor de clasa I la începutul semestrului II.
 Ministerul Educaţiei a semnat, pe 30 ianuarie, contractele cu editurile care vor furniza în şcoli abecedarele.
 Este vorba despre aproape 190.000 de manuale, în şase versiuni.
 Ministerul Educaţiei şi-a asumat responsabilitatea contractării acestor manuale, deşi problema licitaţiei de manuale a ajuns în instanţă.
 În judeţ  sunt aşteptate 3.708 de abecedare.
În perioada 23 – 28 ianuarie, şcolile au avut posibilitatea de a opta pentru una dintre cele şase variante de manuale, iar pe 29 ianuarie aceste solicitări au fost centralizate, la nivel naţional, de către Consiliul Naţional de Examinare şi Evaluare.
 Cu o întârziere de un semestru, abecedarele – sau manualele de Comunicare în limba română, cum se numesc acum – vor ajunge la elevii de clasa I, în format tipărit şi digital.
“Varianta digitală nu va înlocui abecedarul în formă tipărită.
 Manualul în formă digitală vine în sprijinul celui clasic, atrăgând copiii prin joc, dar cu obiective bine precizate.
 Copiii sunt foarte receptivi şi nu cred că vor exista probleme”, a precizat profesor pentru învăţământul primar F. D de la Școala Codreni.
 De la începutul anului şcolar, elevii au învăţat de pe manualele vechi sau de pe fişe realizate după programa şcolară.
 Procesul de actualizare şi modernizare a manualelor se desfăşoară în paralel cu revizuirea programelor şcolare pentru învăţământul preuniversitar.

Niciun comentariu: