luni, 2 februarie 2015

Dosarul electronic de sănătate și cardul!

De astăzi, dosarul electronic de sănătate poate fi activat de orice milencean la prima sa vizită la medicul de familie pe lista căruia se află.
 Normele metodologice privind modalitatea de utilizare şi completare a Dosarului Electronic de Sănătate al pacientului au fost aprobate la sfârşitul săptămânii trecute de către Guvern.
 Pentru ca pacientul asigurat să-şi activeze dosarul electronic trebuie să se prezinte la medicul de familie, unde va primi o parolă dintr-o matrice cu litere pe care o vor şti numai pacientul şi medicul (cu acordul pacientului).
Acesta îşi va putea verifica dosarul, accesând www.des.cnas.ro.
 Acolo vor fi trecute toate controalele medicale, diagnosticele şi tratamentele.
 Din acel moment, toate datele existente în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), respectiv internările, reţetele şi analizele sunt adunate în dosarul pacientului.
 Potrivit reprezentanţilor Casei de Asigurări de Sănătate, dosarul electronic conţine o serie de informaţii medicale despre pacient, adunate la nivel naţional de la toţi furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu CAS.
 Acest dosar preia datele şi informaţiile existente în Sistemul Integrat Unic Informaţional (SIUI) în ceea ce priveşte istoricul medical al pacientului în baza cardului de sănătate sau a actului de identitate.
Pacientul poate vedea oricând dacă i-a fost accesat dosarul de sănătate, cine a avut acces şi la ce nivel.
 Dosarul are mai multe secţiuni de date medicale şi cuprind datele personale ale pacientului (nume, prenume, vârstă, grupă sanguină, RH), un sumar privind alergii, proteze, transplanturi, un istoric medical cu diagnostice, intervenţii chirurgicale, proceduri, imunizări, intoleranţe la medicamente/ alimente, un istoric legat de evenimentele din viaţa medicală a pacientului.
 Mai mult, vor fi trecute, de asemenea, consultaţii la medicul de familie, la medicul de specialitate, trimiteri, reţete, internări, dar şi date cum ar fi condiţiile de muncă, mediul familial, consumul de alcool, tutun şi cafea.

Niciun comentariu: