vineri, 27 februarie 2015

Lectură: “Arta simplităţii”, de Dominique Loreau

Dominique Loreau începe cartea cu o scurtă prezentare a exceselor materialismului, a avantajelor minimalismului, capitolul încheindu-se cu câteva consideraţii legate de etică şi estetică, de faptul că “mai puţin” înseamnă mai multă ordine şi curăţenie, dar şi mai multă eleganţă şi desăvârşire.
 Pentru că abordarea nu este una teoretică, autoarea oferă câte o listă cu obiecte pe care le-ar păstra atât în bucătărie, dar şi în trusa de baie sau în propria garderobă, respectând principiile simplităţii, oferind în acelaşi timp şi câteva trucuri utile care să facă viaţa mai uşoară.
În partea a doua, Dominique se ocupă de îngrijirea corpului conform principiilor minimaliste.
Totul începe cu autocunoaşterea, acceptarea propriului corp, iar punctul central al capitolului îl constituie o serie de ritualuri de îngrijire a unghiilor, a părului şi a pielii.
Secretul stării de bine stă într-o viaţă ordonată în care dormim suficient, dar nu prea mult, între 6 şi 8 ore, facem sport şi avem o dietă cât mai frugală.
Ultimul capitol, intitulat “Mintea”, propune înainte de toate câteva noţiuni sau principii de ecologie interioară.
 Suntem ceea ce gândim, în consecinţă depinde de noi cum ne raportăm la griji şi la stres.
 Autoarea ne spune că, deşi nu putem să ne controlăm gândurile, noi le alegem pe cele la care ne oprim şi pe care le lăsăm să ne domine.
“O carte care te învaţă să arunci. Să arunci tot ce este superfluu. Și lucruri, şi gânduri, şi amintiri. Să îţi faci loc în tine, pentru tine”, spune autoarea.
Dominique Loreau este o eseistă franceză care trăieşte de aproximativ 30 de ani în Japonia, acolo unde a descoperit şi unde poate duce o viaţă simplă, frumoasă şi împlinită, sursa de inspiraţie pentru volumul de faţă.
 Dedicat tuturor celor care-şi doresc să trăiască mai simplu şi mai bine din punct de vedere material, fizic, psihologic, spiritual, cu scopul de a-i ajuta să exploreze imensul potenţial pe care îl posedă, volumul e unul cu adevărat deosebit şi oferă o altă viziune, mai frumoasă, mai pură, eliberată de inutil şi mai simplă, asupra vieţii.
Dominique Loreau ne propune, înainte de orice, să facem curat în vieţile noastre, să renunţăm la toate lucrurile de prisos, fie că este vorba de mobilier inutil de apartament, de mărunţişurile pe care nu ştim pentru ce le tot adunăm în dulapuri, de garderobă, de cămara cu alimente sau chiar de bibliotecă.
O viaţă mai simplă implică şi renunţarea la timpul umplut doar din nevoia de a face ceva, dar şi la relaţiile care nu fac altceva decât să ne consume acelaşi timp.
 Cartea “Arta simplităţii” a apărut la Editura Baroque Books & Arts, în Colecţia Savoir-vivre,

Niciun comentariu: