luni, 9 martie 2015

Sfinții Mucenici

Pe 9 martie, creştinii îi prăznuiesc pe SFINTII MUCENICI din Sevastia Armeniei, sărbătoare considerată ziua bărbatului, deoarece există o serie de tradiţii ce îi vizează direct pe aceştia. Prăznuirea celor 40 de mucenici este probabil sărbătoarea preferată a bărbaţilor deoarece tradiţia spune că vinul băut în această zi se transformă în putere de muncă pentru tot anul.
 Astfel, se beau 40 de pahare de vin în cinstea celor 40 de mucenici.
În unele zone, spre fericirea bărbaţilor “setoşi”, există tradiţia a 44 de pahare de vin sau de tări, încă de la miezul zilei. Totuşi, această mică greşeală vine dintr-o diferenţă de tradiţie.
După tradiţia creştină au fost 40 de sfinţi martiri, în timp ce după cea geto-dacică au fost 44.
 În semn de respect pentru martiriul lor, gospodinele gătesc de SFINTII MUCENICI, în cinstea celor 40 de mucenici, colaci în forma cifrei 8.
Aici găsiţi reţete pentru mucenici moldoveneşti şi pentru mucenicii cu zeamă, zişi şi dobrogeni.
 Mai există şi alte obiceiuri pentru ziua de 9 martie: ritualul de a bate cu maiul în pământ pentru ca din acesta să iasă căldura, tradiţia de a bate 40 de mantii (câte una pentru fiecare mucenic) cu scopul de a trăi ani mulţi şi sănătoşi şi de a descoperi eventuale comori îngropate în pământ.
Vremea de Mucenici prognozează timpul din ziua de Paşti
 În ziua SFINTIILOR MUCENICI se face prognoza vremii de Paşti, dar şi pentru cea până la sfârşitul anului.
 Dacă tună în timpul zilei este semn bun, pentru ca va urma o vară favorabilă culturilor, iar recoltele vor fi mai mari decât speră gospodarii. În schimb, dacă în ajunul Sfintilor Mucenici este vreme rece şi îngheaţă pământul va urma o toamnă lungă.
 Pentru a avea parte hrană până la recolta următoare, în Muntenia, de SFINTII MUCENICI, femeile stropesc cu ajutorul unui snop de busuioc udat în agheasmă vasele în care gătesc de post, cele pentru bucatele pentru sărbpătorile de familie, lucrurile de îmbrăcăminte şi proviziile din cămară.
La final, acestea tămâiază casa.

Niciun comentariu: