vineri, 24 aprilie 2015

Invitație la lectură!

În acest roman ambiţios, scris pentru a marca împlinirea a patru secole de la naşterea Marelui Will, Anthony Burgess combină reconstituirea istorică şi erudiţia lingvistică cu umorul debordant, naratorul care relatează parcursul lui William Shakespeare fiind un lector britanic de literatură engleză detaşat în Orient, cu înclinaţii bahice, frustrat de ignoranţa şi de lipsa de apetit intelectual a studenţilor săi.
 Cariera protagonistului ce inspiră acest roman este spectaculoasă. Mănuşarul provincial ajunge actor, apoi dramaturg şi, într-un târziu, acţionar al unei trupe de teatru londoneze, dar nu mai puţin spectaculoase sunt turbulenţele politice din epoca elisabetană şi intrigile de la Curte.
William Shakespeare preferă însă postura de observator imparţial al istoriei, refuzând să se implice în jocurile periculoase ce duc la căderea multor figuri de seamă ale vremii.
 Prietenia care-l leagă de tânărul şi răsfăţatul conte de Southampton şi iubirea pentru misterioasa amantă exotică evocată în sonetele dedicate Doamnei Brune îi vor modela opera şi îi vor hotărî destinul.
 Autorul ”Portocalei mecanice”, Anthony Burgess, iluminează în acest roman somptuos, impregnat de spiritul elisabetan, firele nevăzute dintre viaţa şi operele lui Shakespeare.
 De la ipostaza adolescentului obsedat de cuvintele rare sau inventate, la cea a poetului şi dramaturgului în plină forţă creatoare, romanul urmează itinerariul iubirilor lui Shakespeare, povestea lui de seducător şi sedus reflectată în ”Sonete” şi în piesele de teatru.
 Lansarea acestui volum a avut loc acum o lună, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.
Joi, 23 aprilie, s-au împlinit 451 ani de la naşterea lui William Shakespeare şi 399 de ani de la trecerea sa la cele veşnice.
 Tot joi s-a sărbătorit şi Ziua internaţională a cărţilor.
 Pentru a îmbina utilul cu plăcutul, putem alege să-­l recitim pe Shakespeare sau să-­l redescoperim, prin prisma celei mai noi cărţi biografice apărute la Editura Humanitas Fiction, în colecţia Raftul Denisei, printre care volumul ”Ochii doamnei mele – O poveste despre viaţa amoroasă a lui Shakespeare”, de Anthony Burgess.

Niciun comentariu: