joi, 14 mai 2015

Program Național de Dezvoltare Rurală

Program Naţional de Dezvoltare Rurală pune la dispoziţia comunelor milioane de euro.
Finanțarea europeană poate aduce comunele aproape de standardele europene de civilizație.
Cu sumele alocate, acestea îşi pot face drumuri, reţele de apă sau dispensare.
 Din luna iunie, PNDR se lansează în totalitate, iar edilii trebuie să-l aibă în vizor.
 Înfiinţarea şi modernizarea drumurilor, reţelelor de apă, dispensarelor, grădiniţelor, creşelor, dar şi a altor utilităţi ar putea să nu mai fie o problemă pentru comunele din zona Săvenilor, dacă autorităţile ce le reprezintă ar avea în vedere banii puşi la dispoziţie de Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).
 Acesta se lansează în totalitate luna viitoare şi vizează, printre altele, şi modernizarea satului românesc, punând la bătaie sume importante pe care o comună nu ar avea de unde să le obţină în mod obişnuit.
 Este cunoscut faptul că, în judeţul nostru, în multe sate, condiţiile de viaţă nu s-au schimbat de zeci de ani, iar lipsa utilităţilor îi îndepărtează pe oameni de viaţa civilizată.
 Prin Măsura 7 “Servicii de bază şi reînnoirea satelor în zonele rurale” din PNDR, fiecare comună poate lua până la un milioan de euro sau chiar mai mult, oferind, astfel, condiţii mai bune locuitorilor care le populează.
 Concret, o comună poate lua un milion de euro pentru un proiect care vizează un singur tip de sprijin (infrastructura de drumuri, apă sau apă uzată).
 În acelaşi timp, pentru investiţii care vizează înfiinţarea infrastructurii integrate de apă şi apă uzată, autorităţile pot obţine până la 2,5 milioane de euro/comună, şi 1,5 milioane de euro pentru extinderea acestei infrastructuri.
 De asemenea, pentru infrastructură educaţională/socială se alocă aproximativ 500.000 de euro. Există şi o alocare specială de patru milioane de euro pentru proiectele colective (proiecte care vizează mai multe comune), fără a depăşi valoarea maximă /comună/tip de sprijin.
 “Dezvoltarea economică şi socială durabilă a zonei rurale este indispensabil legată de îmbunătăţirea infrastructurii rurale şi serviciilor de bază existente.
 Infrastructura şi serviciile de bază neadecvate constituie principalul element care menţine decalajul accentuat dintre zonele rurale şi zonele urbane din România şi care, cu atât mai mult, reprezintă o piedică în calea egalităţii de şanse şi a dezvoltării socio-economice a zonelor rurale.
 Zonele rurale sunt caracterizate de o populaţie în curs de îmbătrânire şi o puternică tendinţă de emigrare, în special a tinerilor”, se arată în versiunea oficială a PNDR 2014 – 2020.
 Primarii comunelor din zona arondată Săvenilor sunt interesaţi de măsura din PNDR care vizează dezvoltarea comunelor şi aşteaptă cu interes să vadă care sunt condiţiile din ghidurile de specialitate, dar şi ce alocare financiară pot obţine pentru proiectele pe care vor să le implementeaze.
 În multe comune este nevoie de bani pentru repararea drumurilor sau implementarea unor proiecte care le-ar putea facilita locuitorilor accesul la utilităţi.
 Menţionăm că, potrivit ultimelor informaţii referitoare la această măsură din PNDR, sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri va fi 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele negeneratoare de venit aplicate de autorităţile publice locale.

Niciun comentariu: