marți, 23 iunie 2015

Despăgubiri!

Agricultorii milenceni care au culturile calamitate de secetă vor primi despăgubiri, dar nu mai devreme de finalul anului sau, chiar, anul viitor.
 Fermierii vor trebui să sesizeze Instituția Prefectului pentru a veni comisia să constate paguba respectivă.
După ce se constată în toată zona care este impactul şi care este necesarul de despăgubire, Ministerul Agriculturii se va adresa Comisiei Europene (CE), pentru că nu se poate cheltui niciun ban ca subvenţie – indiferent că este europeană, indiferent că este din buget naţional – fără aprobarea CE. Secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, George Turtoi, a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că va ridica problema în consiliul de miniştri, şi că sigur măsura va fi aprobată, pentru că este un caz de forţă majoră şi există toate motivaţiile necesare.
Urmează ca, spre finalul anului sau la începutul anului viitor – pentru că durează perioada de aprobare -, să fie acordate despăgubiri pentru secetă pentru toţi fermierii afectaţi.
Cât despre sumele preconizate, Ministerul Agriculturii a anunţat că, potrivit legislaţiei, există posibilitatea să se acorde, timp de trei ani, în mod direct, un ajutor de minimis de până la 15.000 de euro pentru suprafeţele şi fermele mici.
 Dar, pe lângă asta, sunt ferme mari care riscă să fie calamitate.
Ploile din ultimele zile dau, însă, speranţe fermierilor.
 A plouat săptămâna trecută bine, o perioadă bună de timp, motiv de bucurie pentru săteni.
 “Am ieşit dimineaţa la câmp pentru a putea lucra terenul, iar în jur de ora 15.00 a început ploaia. A fost cea mai serioasă din ultima perioadă. Avem mare nevoie de ploi acum. Ca să se remedieze lucrurile cât de cât, ar trebui să plouă cam în fiecare zi câte puţin. Pământul se face ca piatra pe zi ce trece, iar plantele nu se dezvoltă mai deloc. Cine trăieşte fără apă?”, a spus Maria P., din Scutari. Până acum, în judeţul Botoșani nu se poate spune că sunt zone în care culturile sunt complet calamitate, dar seceta va afecta producţia, care ar putea să fie mai cu mult mai mică.

Niciun comentariu: