luni, 22 iunie 2015

Penalizați cu 1% pentru fiecare zi!

Perioada în care fermierii puteau depune cererea unică de plată fără să fie penalizaţi s-a încheiat în 15 iunie, iar în momentul acesta au rămas pe dinafară mai bine de 160 de fermieri milenceni, potrivit datelor Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, Darabani.
 Aceştia sunt penalizaţi cu 1% pentru fiecare zi de întârziere.
 Asta înseamnă că agricultorii vor pierde din subvenţii în funcţie de câte zile au întârziat.
 Cu toate că, în ultima perioadă, personalul instituţiei a lucrat într-un ritm infernal, care a necesitat depăşirea programului de lucru cu multe ore, fermierii au lăsat totul pe ultima zi, când, practic, nu se puteau prelua toate cererile.
 Iniţial, depunerea cererilor unice de plată trebuia făcută până pe 15 mai, dar Comisia Europeană a hotărât, printr-un regulament, ca acest termen să fie prelungit cu o lună.
 Modificarea a fost preluată în legislaţia românească.
 Campania de depunere a cererilor unice nu a fost lipsită de incidente, dacă ne reamintim faptul că sectorul zootehnic nu a putut să-şi depună documentele din prima zi, deoarece aplicaţia instituţiei centrale dădea erori.
 În prezent, APIA preia cererile de plată ale fermierilor şi pe suport de hârtie.
 Măsura a fost luată deoarece durata de completare a cererii online este foarte mare.
 Beneficiarii de subvenţii se pot prezenta la centrul APIA Botoșani, în cazul în care solicită la plată o suprafaţă de peste 50 hectare teren agricol, sau la centrele locale ale instituţiei, dacă solicită la plată o suprafaţă de până la 50 hectare teren agricol.
 Chiar dacă vor fi penalizați, fermierii mai pot depune cererile de plată până la începutul lunii iulie.

Niciun comentariu: