Ministerul Agriculturii va permite utilizarea datelor din Registrul agricol pe 2014 şi pentru proiectele Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, iar tinerii fermieri se pot instala în maximum doi ani de la înregistrarea la Registrul Comerţului, nu la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).
Înainte era termenul de 18 luni de la înregistrarea la APIA.
Negocierea cu Comisia Europeană a fost ca instalarea să fie considerată de la momentul înregistrării la Registrul Comerţului, nu de la momentul în care fermierul a avut teren agricol, pentru că tânărul fermier, în accepţiunea Regulamentului, reprezintă dimensiunea pe care o are între cele două baremuri.
În acelaşi timp, instalarea tânărului fermier nu înseamnă că abia atunci a cumpărat terenul, ci instalarea este un proces întreg, pe parcursul mai multor ani.
Arenda pe zece ani va fi obligatorie doar pentru suprafeţele pe care se realizează construcţii.
Aceste modificări sunt cuprinse în versiunile consolidate ale Ghidurilor solicitantului, pe care AFIR le pune la dispoziţie din opt iulie 2015, odată cu lansarea noilor măsuri din PNDR 2014 – 2020.
Noile reglementări au fost făcute deoarece fermierii s-au plâns că nu pot depune proiecte pe măsurile deja deschise din PNDR din cauză că primăriile nu le pot da adeverinţe din Registrul Agricol 2015, aşa cum prevede Ghidul solicitantului, pentru că acestea nu sunt completate încă.
Nici arenda încheiată pe zece ani nu a fost pe placul solicitanţilor, fapt care a făcut ca Ministerul Agriculturii să modifice această condiţie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu