luni, 3 august 2015

Postul negru

Dacă un om mănâncă corect – alimente bio, nerafinate şi neaditivate -, instinctul lui alimentar va funcţiona foarte bine şi îi va spune cu precizie de instinct biologic când să se oprească şi când să mai mănânce ceva.
 Cum o astfel de alimentație e din ce în ce mai puțin posibilă, ar fi bine să mâncăm mai puțin toată viața.
 E adevărat că pentru alimentele bio costurile pot să fie mari pentru un om care locuiește la oraș, dar pentru un om care locuiește la țară pot să fie costuri normale sau chiar mici, dacă și le cultivă în grădină, cu condiţia să nu pună îngrăşăminte azotoase şi să nu folosească insecticide şi organisme modificate genetic.
 Noi avem nevoie de mult mai puţin hrană decât obişnuim să mâncăm, însă unii aditivi (monoglutamatul, benzoatul de sodiu, zahărul) creează dependenţă şi stimulează apetitul, mai ales dacă alimentul nu e integral şi nu e pur, bio, atunci instinctul alimentar se pierde.
 Există un proverb franţuzesc: o treime din porţia unei zile e nevoie de ea ca să trăiască industria alimentară, o treime că să trăiască bolnavul şi o treime să trăiască şi doctorii.
 Cel mai bine ar fi, așadar, să ne ridicăm de la masă când încă nu se simțim sătui.
 Sunt permise curele extreme? Dacă e vorba despre o boală gravă, cancer sau o obezitate patologică, putem folosi și metode mai dure, adică abțineri de la ingestia de alimente pe temen mai lung sau selectiv.
 Dacă e vorba doar de un moft sau de un motiv neimportant şi dacă bolnavul nu e pregătit psihologic, există anumite riscuri.
 Pe de altă parte, există și situații în care postul este total neindicat – dacă un bolnav are anemie severă, o boală imună gravă nu poți să-l supui unui post intempestiv de 10-12 zile numai cu apă (un post ce se practică într-o anumită regiune din Rusia).
 Cercetătorii spun că cea mai importantă asistenţă este una psihologică, nu medicală.
 În a treia zi de post negru apare o agravare a stării bolnavului, pentru că în a treia zi se creează o acidoză maximă în corp, pentru că se elimina masiv cele mai multe toxine.
80-90% din toxinele acumulate de-a lungul vieţii se elimina cam în a treia zi de la un post sever cu apă, după care, spun ei, senzaţia de foame se reduce, dar psihologic e greu să susţii o astfel de cură. Există ceva mult mai rațional în practica medicală: două-trei zile de post negru, numai cu apă, într-o săptămână, intercalate între celelalte zile cu alimentație normală, corectă, bio, dar fără abuz.
 E nevoie, însă, de supravegherea unui medic.
 Acum e la modă cura de dezintoxicare. Cum majoritatea oamenilor nu mănâncă corect, e nevoie din când în când să se facă aceste purificări şi acestea sunt cel mai bine suportate, dar e nevoie de supravegherea unui medic.(Digi24.ro)

Niciun comentariu: