joi, 13 august 2015

Producția de grâu - mai mică!

Recoltarea grâului, una din primele trei culturi ca importanţă cultivate în judeţ, a fost finalizată în judeţul nostru, producţia medie fiind cea mai mică din ultimii zece ani.
Conform datelor contabilizate de Direcţia Agricolă, în judeţ s-a recoltat grâu, secară şi triticale de pe 10.954 de hectare de teren, producţia medie obţinută fiind de 2.100 de kilograme de grâu la hectar. Deşi rezultatele sunt slabe, având în vedere seceta prelungită de pe tot parcursul acestei veri, agricultorii sunt totuşi mulţumiţi.
 Grâul este practic singura cultură din care s-a scos cât de cât o producţie în acest an.
 Cultura grâului a avut parte de umiditate în sezonul rece şi în prima perioadă de creştere.
 A avut parte şi de multă căldură, înainte de recoltare, care a fost prielnică, astfel că, raportat la seceta prelungită, s-a obţinut o producţie mulţumitoare.
 Atunci când vine vorba de comparaţii cu anii trecuţi, diferenţele sunt însă foarte mari.
 În 2014, la cultura grâului de toamnă în judeţ s-a înregistrat o producţie de 3.014 kilograme la hectar, aşadar cu peste 1.000 de kilograme în plus.
 În 2013 producţia medie a fost de 2.367 kilograme la hectar, iar în 2012 de 3.105 kilograme la hectar.
 Cu mai mulţi ani în urmă, începând cu 2005, producţiile s-au cifrat în jurul a 2.600 - 3.000 de kilograme de grâu la hectar, cel mai prost an fiind 2010, cu o producţie de 2.609 kilograme la hectar. Aşadar, producţia medie din acest an, de doar 2.200 de kilograme de grâu la hectar, nu are precedent, cel puţin în ultimii zece ani.
Un alt detaliu important este că micii cultivatori au obţinut în realitate producţii semnificativ mai mici, media la nivel de judeţ luând în calcul şi marii cultivatori, care au aplicat tehnologie şi care au reuşit să obţină 4.000 sau chiar peste 4.000 de kilograme de grâu la hectar.
 În condiţiile în care încă din luna mai în judeţ a plouat extrem de puţin, alte culturi, de primăvară, sunt într-o stare dezastruoasă.
 Soia şi porumbul, două dintre culturile predominante din judeţ, sunt compromise în mare măsură de secetă.
 În condiţiile de secetă accentuată, o altă problemă care dă fiori agricultorilor este legată de arături şi de însămânţările de toamnă.
La cum se prezintă situaţia din teren acum, pregătirea terenurilor este o misiune aproape imposibilă. Practic, ploile aşteptate de acum încolo nu mai pot salva floarea soarelui sau porumbul, dar pot salva culturile de toamnă.

Niciun comentariu: