marți, 11 august 2015

Secetă pedologică gravă!

Seceta pedologică se va menţine în următoarea săptămână, în aproape toate regiunile, în aceste condiţii lucrările agricole în câmp urmând să se desfăşoare cu dificultate, potrivit prognozei agrometeorologice valabilă pentru perioada 11 – 17 august, publicată, astăzi, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
 Specialiştii ANM menţionează că intervalul următor se va caracteriza printr-o vreme călduroasă în aproape toată ţara, chiar caniculară, îndeosebi în zonele de câmpie.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 19 şi 32 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de până la 9 grade Celsius, la nivelul întregii ţări.
 Maximele aerului se vor situa între 28 şi 38 de grade Celsius, în timp ce minimele vor oscila între 10 şi 26 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole.
Pe de altă parte, în următoarea săptămână, se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, reduse cantitativ, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.
 Din punct de vedere agrometeorologic, prognoza de specialitate relevă faptul că, în cultura de porumb, conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 centimetri va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) pe aproape întreg teritoriul agricol, cu excepţia unor suprafeţe din nordul, centrul şi sudul Transilvaniei, unde aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare.
 În condiţiile menţinerii unor deficite de umiditate în sol şi temperaturilor ridicate ale aerului, starea de vegetaţie a culturilor prăşitoare neirigate (porumb, floarea-soarelui), pe suprafeţele agricole din sudul, sud-estul, estul şi vestul ţării, se va deprecia în continuare, semnalându-se fenomenele de ofilire temporară şi uscare parţială a aparatului foliar, ştiuleţi slab dezvoltaţi şi incomplet formaţi la porumb, precum şi seminţe seci la floarea-soarelui.
 Potrivit ANM, în funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, floarea-soarelui îşi va definitiva faza de înflorire (100%), continuându-se maturitatea în ceară (10-100%) şi deplină (10-30%), iar la cultura de porumb se va finaliza mătăsirea (80-100%), plantele aflându-se predominant în fazele de maturitate în lapte şi ceară (10-100%).
 Totodată, sfecla de zahăr va parcurge îngroşarea axei hipocotile (60-100%) şi acumularea zahărului în rădăcină (10-40%), iar cartoful creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor şi maturitatea tehnologică, local fiind posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare.
 La speciile pomicole se vor semnala creşterea/coacerea rodului, acumularea zaharurilor şi recoltarea eşalonată a fructelor, în timp ce viţa-de-vie se va afla în fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, iar la soiurile timpurii de masă vor predomina acumularea zaharurilor şi coacerea în “pârgă”, în toate podgoriile.
 Ca urmare a menţinerii secetei pedologice prelungite, lucrările agricole în câmp (arături în vederea însămânţărilor de toamnă) se vor desfăşura pe ansamblu cu dificultate, se menţionează în prognoza agrometeorologică.
 Specialiştii recomandă continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la produsele agricole de sezon, eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului şi aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole cu deficite de apă în sol.

Niciun comentariu: