marți, 27 octombrie 2015

Număr unic 113

STS a anunţat recent că numărul unic 113 pentru SMS-urile asociate apelurilor de urgenţă este funcţional începând de astăzi.
 Prin urmare, atunci când au nevoie de ajutor, persoanele cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire pot să folosească gratuit acest număr.
 Practic, un SMS asociat unui apel de urgenţă este considerat "orice mesaj scurt, transmis ulterior unui apel de urgenţă, privind aceeaşi situaţie de urgenţă, către Serviciul de urgenţă 112, de o persoană cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire înregistrată la administratorul SNUAU (Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă - n. red.), care necesită acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie", aşa cum prevede Legea nr. 132/2015, care a introdus în mod legal posibilitatea folosirii numărului 113. Totusi, persoanele cu dizabilităţi pot să folosească numărul 113 doar după ce îşi înregistrează propriul număr de telefon în baza de date a Sistemului pentru apeluri de urgenţă.
 Legea nr. 132/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 401 din 8 iunie şi a intrat în vigoare trei zile mai târziu, pe 11 iunie.
 Între timp, aşa cum STS a anunţat la acel moment, autorităţile s-au ocupat de implementarea tehnică a noului serviciu.
 Cum se foloseşte numărul 113
 Persoanele cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire care au o urgenţă trebuie să sune mai întâi la numărul unic 112, potrivit comunicatului publicat de STS.
 Operatorul 112 va răspunde, dar nu va iniţia un dialog, ci va închide apelul.
 Asta pentru că apelantul va fi identificat automat ca fiind o persoană cu dizabilităţi.
 După închiderea apelului, persoana în cauză va primi imediat un SMS cu textul "Trimiteţi SMS la 113 cu urgenţa şi adresa incidentului".
 Apelantul va răspunde prin SMS la 113, descriind pe scurt urgenţa şi indicând cu exactitate adresa (inclusiv judeţul).
Este posibili ca operatorul 112 să revină cu întrebări suplimentare după transmiterea SMS-ului apelantului.
 În această situaţie, se indică răspunderea scurtă şi cât se poate de exactă la întrebări. În fine, operatorul 112 va transmite informaţiile obţinute de la apelant către agenţiile de intervenţie (poliţie, ambulanţă, pompieri, după caz), care vor acorda ajutorul necesar. SMS-urile transmise de pe numere de telefon care nu sunt înregistrate în baza de date a persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire vor fi respinse automat.
 Atentie!
 Persoanele care vor transmite cu rea-voinţă, în mod repetat, SMS-uri la numărul 113 vor risca să fie amendate cu o sumă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei. Aceeaşi sancţiune se va aplica şi pentru SMS-urile care aduc injurii operatorilor 112. Înregistrarea persoanelor cu dizabilităţi în baza de date a serviciului de urgenţă
 Conform informaţiilor oferite de STS, persoanele cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire au la dispoziţie mai multe variante de înregistrare în baza de date a serviciului de urgenţă.
Mai exact, este vorba de înregistrarea la birourile temporare sau la sediile STS, înregistrarea prin poştă şi înregistrarea online. Astfel, înregistrarea la birourile temporare de asistenţă la înregistrare sau la unul dintre sediile teritoriale STS (adresele şi programul acestora sunt disponibile aici) se face prin depunerea următoarelor documente: cererea de înregistrare; copia actului de identitate al persoanei cu dizabilităţi sau al reprezentantului legal al acesteia; copiile actelor care atestă dizabilitatea; copia documentului care atestă calitatea de reprezentant legal, dacă este cazul.
 În cazul înregistrării prin poştă, în documentul de presă scrie că trebuie solicitat un exemplar al cererii de înscriere la unul dintre sediile STS sau la birourile temporare de asistenţă la înscriere.

Niciun comentariu: