vineri, 27 noiembrie 2015

Invitație la lectură

 Svetlana Aleksievici a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură 2015 pentru “scrierile ei polifonice, un monument închinat suferinţei şi curajului în vremurile noastre”, conform comunicatului dat publicităţii de Comitetul Nobel de la Stockholm.
 Editura Corint a anticipat puterea mesajelor transmise de cărţile Svetlanei Aleksievici, publicând, în luna iunie a acestui an, cartea “Dezastrul de la Cernobîl”, în cadrul colecţiei Corint Istorie.
 Cartea, tradusă de profesor universitar Antoaneta Olteanu, beneficiază de o prefaţă bine documentată a istoricului Ion M. Ioniţă.
 Editura are în pregătire şi alte titluri ale aceleiaşi autoare.
 “Dezastrul de la Cernobîl” a câştigat: National Book Critics Circle Award 2005, pentru carte de nonficţiune, şi Premiul pentru Pace Erich-Maria-Remarque, 2001.
 “Explozia reactorului numărul 4 va deveni cel mai mare dezastru nuclear civil din istoria omenirii. Zona este o realitate în toată monstruozitatea ei.
 La fel ca în cartea SF a fraţilor Strugaţki, «Picnic la marginea drumului», Zona este un infern pe pământ, guvernat de propriile legi.
 Aici dansează lumini deasupra câmpului, praful ridicat de vânt are culori ciudate, se nasc copii cu mutaţii genetice, populaţia a fost evacuată, regiunea, interzisă şi păzită de patrule militare, dar oameni stranii şi-au făcut din Zonă locul în care trăiesc.
Ei sunt Călăuzele reale în Zona reactorului de la Cernobîl”, afirmă istoricul Ion M. Ioniţă.
 “O istorie orală mişcătoare a catastrofei din 1986 de la reactorul nuclear de la Cernobîl, în care curajul fatalist şi stoic este dublat de un umor incredibil de negru.
Jurnalista belarusă Svetlana Aleksievici a înregistrat o serie de mărturii pe care le-a prezentat sub forma unor «monologuri», în stil romanesc, care zugrăvesc imaginea vie a atmosferei generale de nemulţumire de la sfârşitul perioadei comuniste, în care liderilor de partid agresivi, propagandei paranoice şi mobilizărilor haotice li se opun sarcasmul deprimant, gândurile amare şi abuzul de vodcă.
 Rezultatul este o radiografie de neuitat a sufletului rus” (Publishers Weekly).

Niciun comentariu: