Creştinii ortodocşi au intrat în postul Crăciunului.
Este primul post mare din anul bisericesc, care a început la 1 septembrie, şi al doilea ca importanţă după postul Paştelui.
Postul Crăciunului durează 40 de zile, până pe 24 decembrie.
Semnificaţia postului are rădăcini în Vechiul Testament şi aminteşte de patriarhii şi drepţii Vechiului Testament – Noe, Moise şi David -, care au petrecut timp îndelungat în post şi rugăciune, în aşteptarea venirii lui Mesia.
Ca vechime, cele dintâi menţiuni despre acest post provin din secolele IV – V, de la Fericitul Augustin şi episcopul Leon cel Mare al Romei.
Uniformizarea duratei postului s-a făcut în anul 1166, când la Sinodul de la Constantinopol s-a stabilit ca durata postului Naşterii Domnului să fie de 40 de zile, de la 15 noiembrie la 24 decembrie.
În perioada postului Crăciunului, Biserica a rânduit câteva mari sărbători: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), care reprezintă, din punct de vedere istoric, unul dintre primele evenimente care au dus la Naşterea Mântuitorului, sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie), care a propovăduit Evanghelia lui Hristos şi de numele căruia se leagă numeroase tradiţii păstrate în folclorul românesc, şi sfântul Ierarh Nicolae (6 decembrie).
În aceste zile, dar şi în fiecare sâmbătă şi duminică, se mănâncă peşte şi preparate din peşte.
În zilele de luni, miercuri şi vineri se mănâncă bucate fără ulei şi nu se bea vin, doar dacă se prăznuieşte vreun sfânt mare, trecut în calendar cu cruce neagră.
Alături de fapte bune, rugăciune şi smerenie, postul este un mijloc pentru dobândirea virtuţilor. Perioada postului Crăciunului renaşte numeroase tradiţii şi superstiţii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu