joi, 3 decembrie 2015

19 februarie: “Ziua Brâncuşi”

Legea numărul 305/2015, privind declararea zilei de 19 februarie “Ziua Brâncuşi”, a fost promulgată vineri prin decret prezidenţial, după ce, la începutul lunii noiembrie, a fost adoptată de Camera Deputaţilor prin vot decisiv.
 Potrivit actului, ziua de 19 februarie va fi declarată sărbătoare naţională.
 Cu această ocazie, autorităţile centrale şi locale vor putea să organizeze sau să sprijine logistic şi material manifestări cultural-artistice. 19 februarie este data la care, în anul 1876, în localitatea Hobiţa s-a născut sculptorul român Constantin Brâncuşi.
 Iniţiatorii proiectului de lege afirmă că Brâncuşi este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii şi ziua naşterii sale este sărbătorită pe tot mapamondul.
Din acest motiv, românii n-ar trebui să fie mai prejos.
“Constantin Brâncuşi, «părintele sculpturii moderne», cum a fost denumit prima dată de America, s-a născut pe 19 februarie 1876 în Hobiţa, România.
Este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii, iar ziua naşterii sale este sărbătorită în toată lumea şi înscrisă în calendarul cultural universal.
 Constantin Brâncuşi ne-a dus în universalitatea lumii, făcând din naţiunea română o mitologie.
 Drept urmare, este datoria noastră, pentru a nu fi mai prejos de omagiul pe care îl aduce lumea contemporană lui Brâncuşi, să declarăm ziua lui de naştere sărbătoare naţională”, scrie în expunerea de motive ce a însoţit propunerea legislativă.
 Noua lege stabileşte că 19 februarie va fi doar sărbătoare naţională, nu şi zi nelucrătoare pentru salariaţi.

Niciun comentariu: