marți, 8 decembrie 2015

Despre antigripale!

Cum iarna nu prea s a grãbit pânã acum sã îsi intre pe deplin în drepturi, desele schimbãri de temperaturã au permis rãcelilor si virozelor sã se rãspândeascã în voie.
 Aceastã stare de fapt s-a reflectat cel mai bine în farmacii, de unde vasluienii cumpãrã din belsug medicamente care combat stãrile de rãcealã si gripã.
 Este cãutatã toatã gama de produse farmaceutice de profil, de la pliculete panã la vaccinurile antigripale.
 „Se vinde Paracetamolul, dar se cautã si produsele cu actiune rapidã, Teraflu si Fervex. Cel mai solicitat este, insã, Coldrex ul.
 Se dau cam 6 7 cutii pe zi, asadar, cateva zeci de pliculete.
 Comprimatele cu actiune terapeuticã asupra gatului sunt si ele foarte cerute, mai ales Faringoseptul, Septolet ul, dar si celelalte.
 Se cautã si vitaminele, imunizantele din plante si ceaiurile”, ne a spus o farmacistã.
 Nu se poate spune cã un anume medicament este cel mai eficient sau cel mai solicitat.
 O altã farmacistã ne explicã: „De regulã, pacientii vin si ne consultã atunci cand au nevoie de tratament, iar noi le eliberãm, dupã caz, medicatia respectivã. Nu se cautã vaccinul antigripal, dar se cer medicamentele cu proprietãti antitermice si antiinflamatoare.
 Paracetamolul este solicitat sub toate formele sale. Creste, evident, si cererea de Fervex, Coldrex, Nurofen si alte forme de Ibuprofen.
 Si antibioticele se cautã, desi asta nu e neapãrat un lucru bun. Ele sunt indicate numai cand rãceala se complicã si duce la o suprainfectie. În caz contrar, apare fenomenul de rezistentã a bolii, iar antibioticele devin ineficiente.
Vitaminele sunt, de asemenea, la mare cãutare, mai ales sub forma produselor de tip complex de vitamine”.
 Farmacistii considerã cã toate aceste medicamente, de la vitamine panã la tratamentul complex pentru rãceli si gripã, vor continua sã fie pe primul loc in topul vanzãrilor pe toatã durata sezonului rece, asa cã au avut grijã sã facã si stocuri suficiente pentru a rãspunde cererii.
 Medicii confirmã faptul cã sunt foarte multe persoane care se autotrateazã atunci cand se confruntã cu o virozã. „Trebuie totusi sã se tinã cont cã antibioticele nu sunt eficiente impotriva virusurilor si nu pot salva de o rãcealã sau o gripã, dar pot fi utilizate in situatia in care infectia este de origine bacterianã, ca in cazul sinuzitei, otitei sau pneumoniei.
 În caz de viroze, se prescriu analgezice, care calmeazã temporar durerea si actioneazã si impotriva febrei.
 Contra tusei seci, iritative, fãrã secretii sau cu secretii reduse, caracteristicã in principal infectiilor acute ale cãilor respiratorii superioare cum sunt rinofaringita si laringita, se recomandã antitusivele precum Codeina, iar impotriva tusei productive, cu secretii, caracteristicã mai ales infectiilor cronice ale cãilor respiratorii inferioare, trahee, bronhii, sau ale plãmanilor, se prescriu expectorante de tip ambroxol”, subliniazã un medic de familie.

Niciun comentariu: