
Pe fondul luptei pentru drepturile şi libertăţile civile care zguduie sudul Statelor Unite, Jean Louise descoperă adevăruri tulburătoare despre familia sa, despre oraşul în care a copilărit şi despre oamenii care îi sunt dragi.
Amintirile revin în valuri, iar valorile şi opiniile ei sunt serios zdruncinate. “Du-te şi pune un străjer” readuce în scenă multe dintre personajele “Să ucizi o pasăre cântătoare”, surprinzând în chip magistral zbuciumul unei tinere şi al unei lumi care trebuie să depăşească iluziile trecutului. “«Du-te şi pune un străjer» este, în multe privinţe, o revelaţie, un eveniment literar autentic”, apreciază “The Guardian”, iar “New Statesman” crede că “Romanul lui Harper Lee ridică întrebări profunde despre originile rasismului.
Tocmai într-un moment în care America are nevoie disperată de o discuţie matură despre problemele rasiale”. Harper Lee s-a născut în Monroeville, Alabama, în 1926.
A studiat dreptul, apoi s-a stabilit la New York, dedicându-se scrisului.
În 1959, l-a însoţit pe Truman Capote, prietenul ei din copilărie, în Holcombe, Kansas, ca asistent în munca de cercetare care a stat la baza romanului “Cu sânge rece”.
În 1960 a publicat “Să ucizi o pasăre cântătoare”, distins cu Premiul Pulitzer în 1961 şi ecranizat în 1962, în regia lui Robert Mulligan, cu Gregory Peck în rolul principal, un film care a obţinut trei premii Oscar, trei Globuri de Aur şi Premiul Gary Cooper la Cannes.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu