miercuri, 3 februarie 2016

9 Mai - sărbătoare națională

9 mai va fi declarată zi de sărbătoare naţională, conform unui proiect de act normativ aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, în aşteptarea votului decisiv.
 În această zi se va sărbători anual proclamarea Independenţei României.
Propunerea legislativă pentru declararea zilei de 9 Mai – Ziua Proclamării Independenţei României ca zi de sărbătoare naţională a fost respinsă în 2013 de Senat, însă acum este înscrisă pe ordinea de zi de mâine a Camerei Deputaţilor cu propunere de adoptare.
Astfel, dacă primeşte votul decisiv al deputaţilor, documentul va merge la promulgare.
Aşa cum reiese din forma amendată a proiectului de lege, 9 mai va fi declarată sărbătoare naţională, însă nu va fi şi zi liberă pentru salariaţi.
Anual, în această zi se va celebra proclamarea Independenţei de Stat a României.
Cu această ocazie, Parlamentul, preşedintele României, Guvernul, celelalte autorităţi centrale şi locale vor organiza manifestări publice.
În forma iniţială, propunerea legislativă făcea referire la ziua de 10 mai, însă aceasta a fost schimbată cu 9 mai "pentru respectarea adevărului istoric", aşa cum s-a motivat în raportul depus de Comisia pentru muncă şi protecţie socială.
 De asemenea, documentul prevedea iniţial includerea zilei de 9 mai în lista sărbătorilor legale în care nu se lucrează, prevăzută în Codul muncii.
Totuşi, această dispoziţie a fost eliminată, deoarece deputaţii spun că nu există susţinerea financiară necesară.
În primăvara anului 2015, parlamentarii au declarat ziua de 10 mai ca sărbătoare naţională.

Niciun comentariu: