vineri, 12 februarie 2016

Cu mare dificultate!

Sistemul cardurilor de sănătate înregistrează din nou mari disfuncţionalităţi.
De cinci zile, serverul central pentru validarea reţetelor compensate a funcţionat cu mare dificultate, timpii de aşteptare fiind foarte mari, ceea ce a pus la grea încercare nervii pacienţilor, medicilor şi farmaciştilor.
În cazul pacienţilor care au nevoie de reţetă pentru afecţiuni acute, situaţia este cu atât mai gravă cu cât aceştia au la dispoziţie 24 sau 48 de ore să-şi ridice medicamentele, ori dacă medicul a reuşit să prescrie reţeta, dar la farmacie pacientului nu i s-a putut valida reţeta în timp util, acesta ajunge în situaţia de a-şi cumpăra tratamentul de care are nevoie.
 Probleme în funcţionarea sistemului cardurilor de sănătate au fost încă de la introducerea acestui procedeu de dovedire a calităţii de asigurat şi de validare a serviciilor medicale.
 Contractul de mentenanţă pentru sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a expirat încă de la jumătatea lunii decembrie a anului trecut şi acum instituţia se bazează doar pe resurse proprii pentru a menţine sistemul în funcţiune.
 La licitaţia organizată de CNAS în vara anului trecut nu s-a prezentat nimeni, iar procedura pentru o nouă licitaţie este în curs.
 Până atunci, din cauza disfuncţionalităţilor frecvente, durata consultaţiilor ajunge până la o oră, medicii nu pot valida serviciile medicale prestate, iar pacienţii asiguraţi pierd ore întregi la cabinetele medicale sau sunt nevoiţi să facă mai multe drumuri la doctor pentru a primi o reţetă compensată sau un bilet de trimitere.
 Conform medicilor de familie, cele mai multe probleme apar în zilele de vineri, după 20 ale lunii, şi cel puţin o dată pe săptămâna în afară de vineri.

Niciun comentariu: